Rezerwacje ruszyły! Kliknij https://cocktailfestival.pl/

Plac Konesera oblany majowym słońcem to, naszym zdaniem, jedna z najpiękniejszych rzeczy jakie mogły znaleźć się w warszawskiej przestrzeni. My zajrzeliśmy tu w czwartek po południu, dzięki czemu nie tylko trafiliśmy na cudowną pogodę, ale też uniknęliśmy wygłodniałego weekendowej zabawy tłumu. Bistro WUWU odnaleźliśmy bez problemu – ulokowane w jednym z głównych budynków, pomiędzy Muzeum Polskiej Wódki a restauracją Zoni, niemal wołało nas swoimi wielkimi, otwartymi, przeszklonymi drzwiami.

 

 

WUWU serwuje kuchnię polską w prostym, casualowym wydaniu. Specjalizuje się również (wiadomo, lokalizacja zobowiązuje) w dobieraniu do niej wódki. Wnętrze nawiązuje do polskiego wzornictwa minionych dekad, a kwiaty, które na pewno znacie z parapetu babci, dodają miejscówce charakteru. Podobnie z resztą jak plakaty, zdobiące ściany i muzyka, która świetnie uzupełnia klimat („A ja sobie gram na gramofonie” – koniecznie przesłuchajcie). Główną i najbardziej okazałą częścią sali jest bar, przy którym zajęliśmy miejsca.

 

 

Zza baru przywitał nas koktajlowy master, a zarazem jego menager, Patryk Biadacz. Prawdziwy profesjonalista - poza czarowaniem naszych pysznych koktajli dedykowanych imprezie World Class Cocktail Festiwal towarzyszył nam rozmową tworząc ciepłą, swobodną atmosferę.

 

 

Najpierw kierownik baru przygotował dla nas koktajle „American Beauty” i „Szał, szał, szałwia!”. Pierwszy z nich spodoba się fanom kobiecych, kwiatowych smaków. W jego skład wchodzą Gin - Tanqueray No. Ten, syrop z płatków róży i pomarańczy, sok z cytryny, białko. Ostatni składnik utworzył na wierzchu napoju miękką, kremową piankę, stając się tym samym prawdziwą wisienką na pachnącym różą, a w smaku przypominającym grejpfruta torcie.

 

 

Drugi z nich, składający się z Wódki - Ketel One i kordiału z ananasa i szałwii, to prawdziwe wspomnienie lata. Ale uwaga – nie chodzi o lato w ciepłych krajach (choć, może trochę…), raczej o prawdziwe, polskie lato pełne pachnących ziołami pól, delikatnych podmuchów wiatru i palącego słońca. Piękny kolor, dużo ananasowej słodyczy i nuty intrygującej szałwii zarówno w zapachu, jak i smaku. Pycha. Ten duet okazał się być perfekcyjnym wstępem koktajlowej przygody.

 

 

W drugiej kolejności otrzymaliśmy perełki. Poważnie. „Bramble” – a właściwie, jak wyjaśnił nam Patryk (pozdrawiamy!), WUWU-oska rekonstrukcja klasyka o tej samej nazwie, to bomba pełna słodyczy, rześkości i ciepła. Serio, to nie tylko ładne słówka – biorąc łyka najpierw czujecie czarną porzeczkę i jeżyny, czyli słodko-kwaśno-gorzkie, intensywne połączenie. Po odstawieniu szklanki dociera do was rozgrzewające działanie jałowca – co jest niemałym zaskoczeniem, szczególnie gdy patrzycie na górę lodu wystającą ze szklanki. Obydwa koktajle z drugiej tury oparto na wódce Ketel One.

 

 

Lubicie słodycze? Wy wiecie, że my bardzo. Dlatego też ostatnia propozycja została naszą gwiazdą tego popołudnia (a w zasadzie – już wieczoru). „Malinowy Flip” to coś dla łasuchów, choć wcale nie jest jakoś wybitnie słodki. Jest za to wybitnie kremowy, co zawdzięcza użyciu jajka (w całości). Powoli rozlewa się w ustach pozostawiając w nich delikatny, malinowo - karmelowy smak. Wiecie jakie było nasze pierwsze skojarzenie? Lata dzieciństwa i… budyń. Tak, kremowy, owocowy budyń. Ten koktajl aż prosił o to, by jeść go łyżeczką, pomimo, że pachniał wytrawną posypką z gałki muszkatołowej, która subtelnie ozdabiała jego wierzch.

 

 

Podsumowanie? Wspominając to spotkanie z WUWU i ich propozycją drinków na World Class Cocktail Festiwal, zauważyliśmy jedną, niesamowitą prawidłowość – każdy z zaoferowanych drinków nawiązywał do polskiej kuchni. Dziwi nas to, bo po raz pierwszy w naszej karierze „testerów/degustatorów” natknęliśmy się na tak bezpośrednią spójność między charakterem knajpy, a menu festiwalowym. Brawo.

 

 

Koniecznie zajrzyjcie do WUWU przy okazji tegorocznej edycji World Class Cocktail Festiwal.  Przypominamy, że w ramach festiwalu za dwa wybrane koktajle zapłacicie jedynie 29zł! Wystarczy dokonać rezerwacji, o tutaj => https://cocktailfestival.pl

 

Więcej szczegółów dotyczących festiwalu znajdziecie w naszym poprzednim artykule na ten temat, czyli tu => KLIK

 

Sprawdźcie też:

FP wydarzenia 

FP WUWU

 

Do zobaczenia przy barze!