Sezon na Rybę z Pieniążkiem

Sezon na Rybę z Pieniążkiem

Start: 31 maja 2017 18:00
Koniec: 31 maja 2017 21:00
Jakub Pieniążek jest jednym z najwybitniejszych znawców ryb i owoców morza. Zaskakujące jest to jak bardzo na to co zjemy wpływa sam produkt.

Jakub ma dostęp do najciekawszych hodowli ostryg lub ryb łowionych na haczyk w Oceanie. Ryby od Kuby trafiają na warsztat nie dalej niż na osiemnaście godzin od połowu.

Na szkoleniu dowiecie się jakim delikatnym materiałem jest ryba. Nauczycie się podstawowych technik przygotowywania klasycznych potraw na bazie ryby oraz posmakujecie ich na najwyższym światowym poziomie.

To wszystko oczywiscie w towarzystwie wina. Warsztat wzbogacimy o triki jak kupić dobrą rybę oraz jak ją oprawić.

Cena: 345 zł

Menu:

1. Grillowane sardynki z pieczoną papryką

2. Filet z morszczuka z patelni z sezonowymi warzywami

3. Kulbin pieczony w soli z ziemniaczkami

4. Kurek pieczony z soczystymi warzywami

5. Morlesz en papillote

Prowadzący:

Jakub Pieniążek - fascynuje mnie żywność o morskim rodowodzie. 10 lat spędziłem nad Atlantykiem, w Portugalii, gdzie z pomocą biologów morskich, inżynierów akwakultur i szefów kuchni szukałem połączeń między uwarunkowaniami środowiskowymi i biologicznymi, a jakością i smakiem produktów rybołówstwa.

Od ponad dwóch lat importuję do Polski naturalne, zdrowe, w 99% dzikie ryby i owoce morza (Fish Lovers), o jakości znanej z restauracji z gwiazdkami Michelin. Jestem popularyzatorem wiedzy o produktach rybołówstwa, publikuję artykuły w prasie branżowej i opiniotwórczej. Prowadzę bloga oceannatalerzu.pl, gdzie rozkładam na części pierwsze produkty rodem z głębin. Portugalię mam we krwi, bardzo cenię sobie tamtejsze podejście do życia.

Zdjęcia - Jacek Taranko
Najlepsze filmy na kanapowego lenia
Top Gun od dziś w kinach
Piękno opuszczonych scenografii filmów...porno