Jak smakuje sztuka? dla rodzin z dziećmi 5-10 lat - czerwiec
Zamek Ujazdowski
cykl
{Jak smakuje sztuka?}
Warsztaty dla rodzin z dziećmi w wieku 5-10 lat
miejsce spotkania
holu główny
w tym miesiącu
10/06, godz. 15.00
„Piegi z maku, suknia ze szpinaku”
{Uwaga!} Tego dnia warsztaty z cyklu {Jak smakuje sztuka?} odbędą się w ramach Strefa Dzieci na Co Jest Grane 24 Festival
Informujemy, że ze względu na organizowany na terenie
U–jazdowskiego piknik mogą nastąpić utrudnienia w komunikacji w obrębie Zamku i Parku.
Prowadzenie
Iga Fijałkowska, Anna Szary
Czy liść sałaty może stać się elegancką suknią, a skórka od jabłka zastąpić zwiewny szal? Na warsztatach w U–jazdowskim wszystko jest możliwe! W jaki sposób można wykorzystać jedzenie sztuce? Czy produkty spożywcze mogą stać się materiałem do stworzenia dzieła sztuki? Podczas spotkania zbadamy inspiracje sztuką w kuchni i odwrotnie. Poznamy szalone pomysły artystów, obejrzymy jadalne rzeźby i krajobrazy, malarskie ciasta, kanapki jak z muzeum i warzywne instalacje. Stworzymy również wyjątkowe ilustracje bazujące na jedzeniu oraz kompozycje z ziół.
24/06, godz. 12.00
„Uzbrojeni w sztukę”
Gość specjalny
dr Tomasz Mleczek – historyk wojskowości i bronioznawca
Podczas zajęć odbędziemy wycieczkę w czasie – przeniesiemy się w epokę rycerstwa. Punktem wyjścia będzie fotografia Igora Omuleckiego Rycerz z wystawy Późna polskość. Formy narodowej tożsamości. Spróbujemy wczuć się w tytułowego rycerza: poczuć ciężar jego uzbrojenia i sposób poruszania się. Porównamy też jak oddychamy i odczuwamy rzeczywistość w zbroi i bez. Poznamy wszystkie tajemnice rycerstwa i spróbujemy sfotografować się w pozycji rycerza z fotografii.
wstęp
bilet rodzinny
30 zł
karnet na 4 zajęcia
100 zł
(w cenie biletu wstęp na wystawy)
więcej informacji
info@u-jazdowski.pl
tel: + 48 22 628 12 71 wew. 135
Wstęp z karnetem możliwy jest tylko po wcześniejszym potwierdzeniu obecności na wybranych zajęciach.