Z nimi zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Poznacie najlepszych baristów i najlepsze palarnie kawy. A że herbata jest nową kawą i coraz częściej pojawia się w kawiarniach trzeciej fali, parzona z tą samą starannością co chemexy i dripy, ten napój także pojawi się na Mysiej.

Zielone, czarne, kwitnące czy organiczne z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkachi na wagę. Te popularne i te unikatowe. Opowiemy o historii
metodach parzenia, a specjaliści zaproszą na degustację. Będzie też nowoczesna ręcznie tworzona ceramika i wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty.

To już druga edycja tego święta. Podczas zeszłorocznej udało im się pobić rekord odwiedzalności Mysiej 3, spotkały się z nami blisko 4 tysiące osób. Od amatorów, stawiających pierwsze kroki w parzeniu kawy i herbaty, do koneserów chcących zgłębić swoją wiedzę dzięki obecności specjalistów z całej Europy.

W tym roku do udziału w strefie warsztatowo - wykładowej zaprosiliśmy baristów i właścicieli najciekawszych palarni i kawiarni. Będziemy mogli podpatrywać ich przy pracy, nauczyć się nowych technik parzenia kawy i herbaty oraz posłuchać o światowych trendach w tej dziedzinie.

Nas wystawcy to: Czarna FalaMinisterstwo KawyFORUMCzajnikowy.pl - dobra herbataAndrzej BeroSlowpressoMoya MatchaCzarny DeszczTheTeaProjekt Mosko CeramicsNewby Teas PolskaÅOOMIMagdalena ŚwięciaszekNa Temat PięknaDetoxikate • Kasia KniołaMaison de ThéKOOE studio ceramikiAugust design studioARTI UNICI produkty unikalnemomuLovie TeaMAK 1904KOPISklep z goframiFENEKThe Merchants of Chai

Plan warsztatów:

11.00 Smak - kawa i woda


Podczas warsztatu zapoznamy się z różnorodnoscią smaków i aromatów w kawie, oraz określimy własne preference smakowe. 

Prowadzenie: Forum 
Wstęp wolny
Zapisy: forumcoffee@gmail.com

12:15 Domowy barista parzy espresso 

W ciągu godziny będzie można posiąść wiedzę o tym, jak zaparzyć w domu profesjonalne espresso, jak zrobić kawy mleczne na bazie espresso i jak je dekorować latte -artem. 

Prowadzenie: Agata Raczkowska, mistrzyni La Marzocco Barista Challenge / Ministerstwo Kawy
Wstęp wolny
Zapisy: sekretariat@ministerstwokawy.pl

13:30 Spotkanie/warsztat z Filipem Kucharczykiem, Mistrzem Świata Aeropress 2016.

Filip opowie o samych zawodach w Polsce i w Dublinie, a w ramach warsztatu nauczy Was swojej metody pracy (przy użyciu profesjonalnych sprzętów i bez nich). Na koniec odbędą się zawody, w których weźmie udział Filip i osoby z publiczności.

Czas trwania około 2h
Cena: 75zł
Zapisy: filipkstudio@gmail.com // 536 591 286