Z nimi zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Poznacie najlepszych baristów i najlepsze palarnie kawy. A że herbata jest nową kawą i coraz częściej pojawia się w kawiarniach trzeciej fali, parzona z tą samą starannością co chemexy i dripy, ten napój także pojawi się na Mysiej.
Zielone, czarne, kwitnące czy organiczne z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkachi na wagę. Te popularne i te unikatowe. Opowiemy o historii
metodach parzenia, a specjaliści zaproszą na degustację. Będzie też nowoczesna ręcznie tworzona ceramika i wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty.
To już druga edycja tego święta. Podczas zeszłorocznej udało im się pobić rekord odwiedzalności Mysiej 3, spotkały się z nami blisko 4 tysiące osób. Od amatorów, stawiających pierwsze kroki w parzeniu kawy i herbaty, do koneserów chcących zgłębić swoją wiedzę dzięki obecności specjalistów z całej Europy.
W tym roku do udziału w strefie warsztatowo - wykładowej zaprosiliśmy baristów i właścicieli najciekawszych palarni i kawiarni. Będziemy mogli podpatrywać ich przy pracy, nauczyć się nowych technik parzenia kawy i herbaty oraz posłuchać o światowych trendach w tej dziedzinie.
Nas wystawcy to: Czarna Fala, Ministerstwo Kawy, FORUM, Czajnikowy.pl - dobra herbata, Andrzej Bero, Slowpresso, Moya Matcha, Czarny Deszcz, TheTea, Projekt Mosko Ceramics, Newby Teas Polska, ÅOOMI, Magdalena Święciaszek, Na Temat Piękna, Detoxikate • Kasia Knioła, Maison de Thé, KOOE studio ceramiki, August design studio, ARTI UNICI produkty unikalne, momu, Lovie Tea, MAK 1904, KOPI, Sklep z goframi, FENEK, The Merchants of Chai
Plan warsztatów:
11.00 Smak - kawa i woda
Podczas warsztatu zapoznamy się z różnorodnoscią smaków i aromatów w kawie, oraz określimy własne preference smakowe.
Prowadzenie: Forum
Wstęp wolny
Zapisy: forumcoffee@gmail.com
12:15 Domowy barista parzy espresso
W ciągu godziny będzie można posiąść wiedzę o tym, jak zaparzyć w domu profesjonalne espresso, jak zrobić kawy mleczne na bazie espresso i jak je dekorować latte -artem.
Prowadzenie: Agata Raczkowska, mistrzyni La Marzocco Barista Challenge / Ministerstwo Kawy
Wstęp wolny
Zapisy: sekretariat@ministerstwokawy.pl
13:30 Spotkanie/warsztat z Filipem Kucharczykiem, Mistrzem Świata Aeropress 2016.
Filip opowie o samych zawodach w Polsce i w Dublinie, a w ramach warsztatu nauczy Was swojej metody pracy (przy użyciu profesjonalnych sprzętów i bez nich). Na koniec odbędą się zawody, w których weźmie udział Filip i osoby z publiczności.
Czas trwania około 2h
Cena: 75zł
Zapisy: filipkstudio@gmail.com // 536 591 286