O Kameralnej i jej gościach można by mówić godzinami. Bywał tam Hłasko, Tyrmand, Głowacki. Najbardziej kultowy lokal na mapie Warszawy. Miejsce, w którym toczyło się życie kulturalne, intelektualne i uczuciowe. 

Jeśli chcecie poczuć klimat lat 50., dowiedzieć się, co jadali towarzysze na wystawnych przyjęciach, klasa robotnicza w barach mlecznych, a także co można było skonsumować za bony wykupione przy wejściu do „Inwalidów”, przyjdźcie na warsztaty kulinarne w restauracji Kameralna. Opowiedzą wam czym były dania I i II kategorii, co oznaczał zestaw „koniak i owoce południowe”, nauczą was przyrządzać wyśmienity befsztyk tatarski i tatara ze śledzia. 

W realia tamtych czasów uczestników spotkania wprowadzi Wiesław Kot – znawca tematyki PRL-u, publicysta, krytyk filmowy, autor licznych książek, w tym „PRL jak cudnie się żyło!” czy „PRL od kuchni”.

prowadzenie: Wiesław Kot
czas: 22 listopada (wtorek), godz. 18.30
miejsce: restauracja Kameralna, ul. Foksal 11


Obowiązuje rejestracja internetowa poprzez www.1944.pl (od 15 listopada, godz. 12.00)