FILMS for FOOD – inicjatywa, która jesienią tego roku pojawiła się na polskim rynku – rozwija swoja działalność i organizuje pokaz kolejnego filmu z nurtu kina kulinarnego. Będzie to dokument W obronie jedzenia, zrealizowany w 2015 roku w oparciu o bestsellerową książkę amerykańskiego dziennikarza i działacza społecznego Michaela Pollana. 

W obronie jedzenia wyreżyserował Michael Schwarz, który w 2009 roku spotkał się już z Pollanem na planie filmu Owoc pożądania („The Botany of Desire”). Tym razem ruszyli wspólnie w podróż po świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych – co pomogło nie tylko odpowiedzieć na to pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności. 

Michael Pollan to amerykański pisarz, dziennikarz, działacz społeczny i profesor dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Specjalizuje się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Jest autorem kilku bestsellerowych książek i o jedzeniu. Jego „W obronie jedzenie. Manifest wszystkożercy” znalazło się na liście najbardziej poczytnych książek w USA firmowanych przez „The New York Times Magazine”. Polskie wydanie ukazało się w 2010 roku – podobnie jak "Jak jeść. Przewodnik konsumenta" ("Food Rules. An Eater's Manual").

W obronie jedzenia

In Defense of Food

reż. Michael Schwarz

USA 2015, 117’

5 marca, niedziela, godz. 17.00 na ekranie kina Nowe Horyzonty.