Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • Risotto di Shabbat – podawane zawsze w szabatowy wieczór risotto z dodatkiem szafranu bardzo przypomina risotto milanese podlewane warzywnym bulionem z dodatkiem szfranu.

  • Gnocchi alla romana – Szawuot, Święto Żniw w Rzymie to pretekst do zajadania się gnocchami po rzymsku. To klasyczne danie rzymskie, ale idealnie wpisujące się w zasady Szawout kiedy podaje się dania mleczne, bo gnocchi alla romana przyrządza się nie z ziemniaków, a z semoliny… gotowanej w mleku.

  • Caponata alla giudia – caponata po żydowsku bywa też zwana caponatiną, to rzymska wersja sycylijskiego przysmaku przywieziona do włoskiej stolicy przez Żydów uciekających z Hiszpanii. Droga wiodła przez Sycylię, dlatego do podróżnej sakwy zaplątały się między innymi sycylijskie bakłażany, oliwki i kapary, z dodatkiem pomidorów tworzących cudowne danie.

  • Fritole – przepis na karnawałowy przysmak z Wenecji jest przechowywany w Museo Correr. Ten nowszy, renesansowy, bo najstarszy skrywają mroki Biblioteki Narodowej w Rzymie. Te szybkie pączki były również przebojem społeczności żydowskiej, która smażyła je z okazji święta Purim.

Prowadzący:

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni . Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Bilety dostępne w internetowym systemie sprzedaży – http://bilety.polin.pl/nienumerowane.html?id=56205 – oraz kasach Muzeum POLIN.

Zapraszamy!

3 marca 2017 r. godzina 18:00