Kuchnia wietnamska w Polsce jest zdawałoby się dobrze znana. Tak naprawdę jednak prawie wszystkie restauracje wietnamskie podają dania dalekie od oryginału i dostosowane do polskich smaków. Ekipa Viet Street Food podjęła wyzwanie pokazania prawdziwej kuchni wietnamskiej. Mogliście spróbować jej z ich food trucka, stoiska na Nocnym Markecie i restauracji na Saskiej Kępie. Na warsztatach Diep z Viet Street Food pokaże jak przygotowywać prawdziwe wietnamskie dania, których nie znajdziecie w menu żadnej restauracji.
Na powitanie:
Wietnamskie przekąski od Diep z Viet Street Bistro
Co gotujemy?
1. Banh cuon. Jedno z najbardziej klasycznych wietnamskich dań, które w Polsce bardzo trudno znaleźć. Świeżo parowane w specjalnej maszynie płaty makaronu ryżowego owinięte wokół pasków grillowanej wołowiny.
2. Cha ca la vong. Słynne danie z restwuracji Hanoi, gdzie jest nawet nazwana na jego cześć ulica. Ryba karmelizowana w kurkumie z mnóstwem świeżego koperku
3. Na deser świeże wietnamskie pączki obtoczone w sezamie, nadziewane pastą z soi Ban Ran Vung
Prowadząca to Ngoc Diep – wietnamska szefowa kuchni od lat działająca w Warszawie. Kilka lat temu wydarzeniem stały się organizowane przez nią menu degustacyjne w knajpce Pho14, składające się ze 100% autentycznych wietnamskich potraw. Dzisiaj działa jako część ekipy Viet Street Food, która podjęła się serwowania najprawdziwszej kuchni Wietnamu. Ich food truck, w zeszłym roku zdobył nagrodę Warszawskiej Pyzy dla najlepszego streetfoodu.
Eksperymentalny kolektyw AFF skupia fanów kuchni azjatyckiej. Jedzą, gotują, podróżują, piszą. Możecie spróbować ich jedzenia na warsztatach i projektach pop up, głównie streetfooodowych np. na Nocnym Markecie.
W kooperacji ze studiem Polish Your Cooking chcą Wam zaprezentować wszystkie kuchnie dalekiej Azji.
Zajęcia: 20 marca 2017 o 18:00.
Cena: 199 PLN / osoby, wino w cenie
Język: polski
Lokalizacja: Studio Kulinarne Polish Your Cooking, Długa 44/50, lok. 903 Warszawa
Wielkość grupy: 4-16 osób.