W spotkaniu będzie uczestniczył Aleksander Baron – autor „Kiszonek i fermentacji”, jeden z najbardziej rozpoznwalnych szefów kuchni młodego pokolenia, właściciel restauracji Solec 44.
Spotkanie poprowadzi Daria Pawlewska (naczelna magazynu KUKBUK)
Sandor Ellix Katz – mistrz fermentacji, której poświęcił życie. Przez „The New York Times” okrzyknięty „kulinarną gwiazdą rocka”. Fermentację postrzega jako sposób na walkę z bierną konsumpcją i masową produkcją żywności. Na co dzień zamieszkuje wiejską komunę w stanie Tennesse.
6 czerwca, godz. 18:00
Restauracja Solec 44
ul. Solec 44, Warszawa
Leuconstoc mesenteroides. Dominują w posiekanych i zanurzonych w solance warzywach. Rozmnażają się intensywnie. Roztwór przechodzi w stan wzmożonego bulgotania. To znak, że proces rozpoczął się na dobre. Pierwsza dynastia drobnoustrojów ustępuje miejsca następnej. Każda kolejna kultura bakterii wprowadza swoje dzikie rządy i zmienia smak potrawy. Kiszenie wygląda prosto, ale proste nie jest. To wytężona praca milionów istot odpowiedzialnych za złożony proces fermentacji.
„Dzika fermentacja” nie tylko inspiruje do prób kulinarnych, o których wcześniej nawet nie pomyśleliście. Katz, obok bycia pasjonatem, jest również rewolucjonistą, który ferment wprowadza także do myślenia o kulturze żywienia. Jego płomienna namowa do samodzielnego tworzenia żywności oraz korzystania z regionalnych i sezonowo dostępnych produktów jest protestem przeciwko biernej konsumpcji i masowej produkcji żywności. A także monotonii smaków i doświadczeń kulinarnych.
Wydawnictwo: Wybieram zdrowie – Wydawnictwo Vivante