Będziemy delektować się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwiać rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznamy rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Mają świetnej jakości produkty, wiedzą, jak je opakowywać, jak promować. Mogą być inspiracją dla innych.
Do strefy wystawców zaprosimy rolników, rzemieślników, wytwórców i artystów z całej Polski. Dowiemy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, ważyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Porozmawiamy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiemy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. Porozmawiamy też z restauratorami, którzy zakładają swoje własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Będzie też odrobina mody w klimacie etno, ceramika oraz naturalne kosmetyki.
Wystawcy: Kwaśne Jabłko, Mleczna Droga - Manufaktura Serów, La Koguta, Kwiaciarnia Kwiaty&Miut, I Love Grain, Tartaruga, Olejarnia Zagłoby, Roboty Ręczne, Bistro Z, Projekt Makramy, Mąka i Woda, Wege Siostry, Anna Krzanik, Stanisław Kołodziej, Simple As That. Naturalnie proste detergenty, Maison Fragile, Kooperatywa Na Zdrowie, PoPo ceramics, SVOJE, LokalniNaturalni.pl - lokalny targ online, Pasieka Michał Ziółkowski
Organizatorzy: USTA MAGAZYN, MYSIA 3