Skąd na Lubelszczyźnie pomysł na pierogi na ostro? Czym rożni się lebioda od szczawiu? Dlaczego skubańca nie można kroić? Jaka opowieść kryje się za dobrze uparowanym pęczokiem?

Wystawa „Tu się nie mówi, tutaj się ̨ godo” jest efektem etnograficzno-dziennikarskiego wyjazdu plenerowego do wsi Rogów w województwie lubelskim, którego celem było uchwycenie związków między tożsamością, tradycją i kuchnią.

Studenci Dokumentalistyki Uniwersytetu Warszawskiego zapragnęli zbadać, czym w praktyce są elementy znaczące i znaczone. Osadzili więc potrawy w szerszym kontekście - w historiach osobistych oraz całego Stowarzyszenia Kobiet Rogowianki, a także w związkach z regionem i lokalnymi produktami. Na wystawie prezentowane są historie poznane przy kipiących garnkach, bulgoczącej zupie, syczących z gorąca blaszkach oraz portrety rolniczek ze Stowarzyszenia Kobiet Rogowianki. Studenci spędzili z nimi dwa dni w polu i przy garnkach.

Rozmawiając o uprawie chmielu i pytając, dlaczego swojski olej rzepakowy jest lepszy od kupnego, próbowali zrozumieć, skąd Rogowianki biorą swój zapał. Ten zapał, w wyniku którego półka w remizie strażackiej ugina się od nagród i pucharów za ich regionalne potrawy.

 

 

Program specjalny 22.10:

12.00 oficjalne otwarcie wystawy i warsztaty kulinarne z paniami ze Stowarzyszenia Kobiet Rogowianki
15.00 dyskusja: Jak jemy w mieście, a jak na wsi? Wokół współczesnej mitologii jedzenia (więcej informacji wkrótce)

17.00 pokaz filmu Martyny Wojtkowskiej „Ja Rogowianka”
18.00 potańcówka z Rogowiankami – wspólne śpiewanie, granie i tańce 

 

Czas trwania wystawy: 17.10 godz. 18.00 – 30.10 godz. 19.00; Wydarzenie towarzyszące: 22.10 warsztaty kulinarne

Miejsce: Dom Kultury Śródmieście - Rotacyjny Dom Kultury na Jazdowie, Jazdów 3/18, 00- 467 Warszawa

Wstęp na wystawę i wydarzenia 22.10 jest bezpłatny.

 

Wydarzenie na FB tutaj.