FALAFEL BEJRUT

Ta wegetariańska i wegańska restauracja na Nowolipkach serwuje najlepszego falafela w mieście! Nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa? Pójdźcie i przekonajcie się, że można najeść się do syta, a na talerzu jeszcze mnóstwo zostanie. Smaki zwalają z nóg! Marynowana biała rzodkiew (która nabiera różowego koloru od czerwonej kapusty i ostrego posmaku za sprawą chili), humus (zrobiony z ciecierzycy) z frytkami i specjalność zakładu falafel (ciecierzycowy kotlecik) w połączeniu z warzywami i owocami – niebo w gębie! Do tego ciepła, domowa atmosfera i właściciel, który osobiście pochodzi porozmawiać z klientem i opowiedzieć co trafiło na jego talerz, a także o tradycjach. Uwaga – łatwo się uzależnić od tych smaków! A jeśli wasze dzieci kręcą nosem na warzywa, zabierzcie je ze sobą. Gwarantujemy, że będą wyjadać Wam z talerza (potwierdzone info!).

 

 

LE CEDRE LOUNGE

Libańska restauracja, która zabiera nas w prawdziwą, orientalną podróż smaków, a oprawa w postaci wystroju wnętrza tylko potęguje doznania smakowe. W tym miejscu wszystkimi zmysłami poczujemy orientalną kuchnię bliskiego wschodu. Aromatyczne zioła i przyprawy czuć już od progu. W menu znajdują się nie tylko dania mięsne, ale także wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe – każdy może sobie coś wybrać. My polecamy Kousa Mehchi, czyli cukinie nadziewaną jagnięciną, duszoną w sosie pomidorowym i podawana z ryżem po prostu rewelacja! 

 

 

BEIRUT hummus & music bar

Niewielki bar przy Poznańskiej, w którym zjecie nie tylko hummus, ale przede wszystkim naprawdę smaczną jagnięcinę po libańsku. Aby spotęgować doznania i lepiej odbyć kulinarną podróż smaku, towarzyszć Wam będzie miły akompaniament regionalnej muzyki, która wprowadza radosny wychillowany klimat. My polecamy jagnięcinę z Tabbouleh, która jest świetnie przyrządzona, a jeszcze lepiej podana bo w tradycyjnym tadżini (specjalne gliniane naczynie, w którym jest zapiekana). Dobieramy do tego sałatkę serwowaną z kaszą bulgur i kruchymi, pieczonymi warzywami doprawiona dużą ilością świeżych ziół. Pamiętajcie, że taki posiłek najlepiej smakuje w towarzystwie.