W oczekiwaniu na Darię uczestnicy zjedli we włoskiej restauracji Fatto a Mano Ristorante & Wine Bar (która znajduje się naprzeciwko restauracji Polot i należy do tego samego kompleksu – Kulinarnej Stacji Diagnostycznej) ciasto marchewkowe z lodami pistacjowymi, a ogrzała ich wspaniała zimowa herbata.

Po przybyciu Darii zaczęła się zabawa! Autorka opowiedziała o swojej książce, odniosła się do swoich wspomnień z dzieciństwa, a przede wszystkim do rad ukochanej babci. Następnie uczestnicy mieli okazję ulepić pierogi pod okiem Darii.

 

 

Organizatorzy nie zapomnieli o mięsożercach i weganach – do wyboru były dwa farsze: z bobem i miętą, a także kaczką z kasztanami. Po ulepieniu nadszedł czas na… degustację!

 

 

Dziennikarze, blogerzy, radiowcy – wszyscy przy jednym stole w magicznej atmosferze jedli wspólnie ugotowane pierogi. Polot w kuchni polskiej specjalnie dla swoich gości przygotował swoje popisowe danie – śledzia z wiejską śmietaną z orzechami i migdałami. Jak to w polskiej restauracji – nie mogło zabraknąć kiszonek. Na stole pznalazły się nie tylko tradycyjne ogórki, ale także zielone pomidory czy rzodkiewka, jarmuż, po prostu z polotem!

 

 

To była krótka rozgrzewka przed świętami. Każdy ma swój sposób na lepienie pierogów – przyrządzenia ciasta (nawet z jajkiem), a nawet ich wykończenie – na gładko, z widelcem, palcami, falbanką, warkoczykiem i całe mnóstwo pozostałych! Jednak jest kilka trików, które mogą sprawić, że pierogi będą idealne.

Czy wiecie, że najlepszym sposobem na idealne pierogi jest ciepła woda? O tak! Po prostu ciepła woda z mąką pozwoli nam stworzyć idealne dzieło w postaci pysznych pierogów. To tylko jedna z rad, które udzieliła Daria Ładocha – resztę znajdziecie w jej książce – „Nowoczesna kuchnia polska”

 

 

O książce:

Tradycyjny smak z twistem nowoczesności! Jeśli z utęsknieniem wspominasz cudowny smak dzieciństwa, ale nie chcesz jeść kalorycznych, tradycyjnych polskich dań, ta książka jest dla Ciebie! Daria Ładocha, wpadła na kompletnie szalony pomysł – „odchudziła” znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! W tej książce zawarła całe swoje dzieciństwo, zaklinając je w potrawy które wszyscy dobrze znamy. Ale pojawią się one w nowej, współczesnej odsłonie:
- krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem
- bigos z grzybami Shitake
- pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą
- mizeria w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem
„Odchudzone” potrawy sprawią, że osoby, które odżywiają się w świadomy sposób, zwracają uwagę na to, co jedzą, gdyż chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem – bez wyrzutów sumienia sięgną po bogactwo nowoczesnej kuchni polskiej!

Gorąco polecamy zarówno nową książkę jak i niesamowitą restaurację na Rydygiera - POLOT w kuchni polskiej.