Hala Gwardii zaprasza na wielki Targ Świąteczny oraz kiermasz książki „Skarby Świata Całego”. Znajdziemy tu wszystko, czego warszawiacy potrzebują na Święta: najwyższej jakości produkty od producentów – pasjonatów dobrego jedzenia, niebanalne prezenty pod choinkę, wigilijne potrawy, odświętną atmosferę. A poza tym, jak zwykle w Hali Gwardii, czekają na warszawiaków pyszności w licznych restauracjach oraz regionalne specjały do degustacji, takie jak pieczone jabłka oblane czekoladą czy aromatyczny barszcz czerwony. 

W dniach 15-23 grudnia w Hali Gwardii zagości wielki Targ Świąteczny! Będziemy mogli zrobić rodzinne przedświąteczne zakupy i znaleźć wszystko to, co idealnie nadaje się na wigilijny stół lub pod choinkę dla najbliższych. Na targu pojawi się ponad 70 wystawców! Będą punkty ze swojskimi wędlinami, nabiałem i szerokim wyborem serów, stoiska z rybami i owocami morza. Nie zabraknie również oferty słodkich wypieków i gotowych dań na stół świąteczny w wydaniu tradycyjnym i wegańskim. Osoby dbające o wystrój domu wypatrzą wyjątkowe ozdoby świąteczne, stroiki, gwiazdy betlejemskie, a poszukiwacze oryginalnych prezentów znajdą w Hali same perełki wydawnicze, wysokiej klasy kosmetyki do pielęgnacji ciała i twarzy oraz biżuterię i niebanalne wyroby rękodzielnicze. 

Odwiedzając targ koniecznie trzeba będzie spróbować dań serwowanych przez ponad 30 sklepów i punktów gastronomicznych zlokalizowanych w Hali Gwardii. Ich właściciele zadbają o świąteczny klimat menu. Wizyta w restauracjach to idealne rozwiązanie dla tych, którzy po zakupach lubią się zrelaksować lub po prostu zjeść coś dobrego w towarzystwie najbliższej rodziny czy przyjaciół. 

W ramach targu pojawi się świąteczny kiermasz książki „Skarby Świata Całego”, organizowany przez fundację Czuły Barbarzyńca. W programie wydarzenia spotkania z fascynującymi gośćmi oraz możliwość zakupienia książek dla dzieci, pozycji kulinarnych, wyjątkowych biografii. 

 



Dodatkowe atrakcje Targu Świątecznego

Sobota, 16.12.2017 

godz. 8.00-18.00 – AUDYCJA RDC NA ŻYWO Z HALI GWARDII z udziałem ciekawych gości, autorów książek i wydawców.

godz. 12.00-17.00 – TWORZENIE ŚWIĄTECZNEJ RZEŹBY Z CZEKOLADY na oczach gości. Projekt realizowany z DESEO, cukiernią specjalizującą się w ciastkach typu petit gateau, tortach, czekoladowych pralinach i autorskich lodach. Autorem rzeźby i projektu jest Alfred Laskowski, młody twórca wywodzący się z warszawskiej ASP.

Niedziela, 17.12.2017 

godz. 12.00-17.00 – TWORZENIE ŚWIĄTECZNEJ RZEŹBY Z CZEKOLADY na oczach gości. Projekt realizowany z DESEO, cukiernią specjalizującą się w ciastkach typu petit gateau, tortach, czekoladowych pralinach i autorskich lodach. Autorem rzeźby i projektu jest Alfred Laskowski, młody twórca wywodzący się z warszawskiej ASP.

Poniedziałek-wtorek, 18-19.12.2017 

Zapraszamy na Słodkie Święta bez Cukru organizowane przez Fundację Szczęśliwi bez Cukru.

godz. 15.00-17.00 – ZRÓB SŁODKI PREZENT I ZABIERZ GO ZE SOBĄ - otwarte warsztaty.
Dziadkowie z wnukami/Rodzice z dziećmi będą robić proste słodycze: słodkie kulki, ciasteczka owsiane, świąteczne pralinki, które będą mogli zapakować do pudełeczek i zabrać ze sobą, razem
z przepisami i materiałami edukacyjnymi. 

Środa, 20.12.2017 

Zapraszamy na GOTOWANIE WIGILIJNEJ ZUPY RYBNEJ. Celem akcji jest wsparcie fundacji „Wolne miejsce”, organizatora  Wigilii dla Samotnych. Wigilia dla Samotnych to spotkania w kilkunastu miejscach w Polsce, ale też w Kanadzie, Irlandii, Brazylii i na Białorusi. Inicjatorem wydarzenia jest Adrian Rykowski, właściciel i twórca strony www.kulinarnatv.pl, pomysłodawca warsztatów kulinarnych organizowanych na całym świecie. Ma na koncie także wielkie imprezy, m.in. Wielkanoc na Kijowskim Majdanie po przewrocie w 2014 r. na ponad 6000 osób, Wigilia w Calgary i Toronto dla Polonii kanadyjskiej oraz Charytatywna Wielkanoc pod Pałacem Kultury i Nauki na 2000 osób.
W środę wspólnie z wystawcami Targu Rybnego w Hali Gwardii, takimi jak Smaki Morza, Przystanek Wędzarnia, Foodsolution i La Dispensa przygotuje Wigilijną Zupę Rybną. 

Wigilijna Zupa Rybna będzie gotowana od godz. 14.00. O godz. 17.00 będzie wydawana gościom przy wsparciu wolontariuszy fundacji „Wolne Miejsce”. Opłata za zupę będzie symboliczna, według uznania gości, a cały dochód zostanie przeznaczony na działanie fundacji.

W trakcie wydarzenia Adrian Rykowski będzie nie tylko tłumaczyć  krok po kroku jak zrobić pyszną zupę rybną, ale też opowie o tradycjach wigilijnych. Będzie też zachęcał gości Hali do wsparcia inicjatywy, przedstawiając Fundację i jej dotychczasowe projekty.


Godziny otwarcia Hali Gwardii

15 grudnia – 9.00-01.00 (targ 9.00-20.00)

16 grudnia – 9.00-01.00 (targ 9.00-20.00)

17 grudnia – 10.00-23.00 (targ 10.00-17.00)

18 grudnia – 11.00-22.00 (targ 11.00-19.00)

19 grudnia – 11.00-22.00 (targ 11.00-19.00)

20 grudnia – 11.00-22.00 (targ 11.00-19.00)

21 grudnia – 09.00-22.00 (targ 9.00-20.00)

22 grudnia – 09.00-01.00 (targ 9.00-20.00)

23 grudnia – 09.00-22.00 (targ 9.00-20.00)