Makaron jest nieodzownym elementem kuchni włoskiej. Więcej niż obecny jest również w tradycyjnych polskich daniach, dziwi więc, że tak niewiele restauracji decyduje się na jego samodzielny wyrób. Z każdego miasta wybraliśmy po jednym lokalu, który nie boi się wyzwań. Sprawdźcie!
 

TAPASTA – Poznań
Tutaj moglibyśmy jeść na okrągło. Tagiatelle, gnochi i spaghetti to trzy gatunki, w których czują się najlepiej. Każdą ich potrawę najpierw zjada si oczami – niezależnie od tego czy stoi na naszym stoliku, stoliku sąsiada czy spoczywa na kelnerskiej tacy. Sympatyczna, domowa atmosfera i miła obsługa dopełniają pyszny posiłek. Desery są równie dobre, a porcje wyjątkowo pokaźne. Lokal znajdziecie przy ulicy Kwiatowej.

 

Piknik – Łódź
W Pikniku zawsze panuje radosna i kolorowa atmosfera. Atrakcyjne cenowo lunche cieszą się dużą popularnością – w zestawie zupa i danie główne do wyboru z pięciu różnorodnych propozycji. Dawka włoskiej klasyki z nutą nowoczesnego szaleństwa tworzy całość godną zapamiętania i ciągłych powrotów. Nie zakładaj białej bluzki i nie bój się „wciągać” makaronu. Tak przecież smakuje najlepiej. Lokalizacja: ul. Traugutta 3

Patrz: AÏOLI INSPIRED BY GDAŃSK OFICJALNIE OTWIERA SEZON OGRÓDKOWY

Pasta–Masta – Kraków i Katowice
Lokal pod szyldem znajdziesz w pięciu miejscach na krakowskiej mapie i dwóch na śląskiej. Funkcjonuje tu zasada „skomponuj sam”, czyli najpierw wybierasz gatunek makarony, później rozmiar, a na końcu sos. Do wyboru bolognese, curry, szpinakowo-serowy, arrabbiata i carbonara. Całości przyświeca lekko fast-foodowa idea – ma być szybko, smacznie i sycąco. Makarony podawane są w kartonowych pudełeczkach, co stanowi idealne rozwiązanie na szybki posiłek w drodze.

 

Pasta i Basta – Warszawa
Wielki plus za korzystanie z dobrodziejstw produktów sezonowych. Aktualne, szparagowe menu na pewno przypadnie Wam do gustu. W zestawie z tagiatelle i prawdziwkami lub papardelle z pomidorami smakują nieziemsko. W menu również makarony z kremem truflowym, pełne smaku aglio olio i pełnym krewetek sosem gambaretti. Dostępna również opcja trias, dzięki której za jednym podejściem spróbujesz trzech różnych dań. Ul. Odolańska 5

 

Pastificio – Gdańsk (zdjęcie w tle)
Czego tu nie mają! Ogromny wybór makaronów wyrabianych na miejscu w zestawieniu z oniemiająco dobrymi sosami. Stopień miękkości obsługa dobiera pod klienta, podobnie z intensywnością przypraw. Znajdziesz tu typowo włoskie propozycje, takie jak tuńczyk, pesto, trufle czy krewetki. Musisz tez spróbować czekoladowego ravioli. Z deserów w karcie również pana cotta, tiramisu i cantuccini. Zajrzyj na ul. Elżbietańską 1

Od razu jakoś słoneczniej się zrobiło!

 

Autor: Ewa Kubiatowska MNM
Zdjęcia pochodzą z oficjalnych fanpage opisanych restauracji