Świetną bazą do lodów wegańskich jest odpowiednio przygotowany, mocno dojrzały banan. Do wyrobu tych smakołyków można użyć również napojów roślinnych, takich jak mleko migdałowe, kokosowe czy sojowe. Dodatkowo ulubione owoce, zioła i orzechy i mamy nieskończoną ilość kombinacji. Żaden wszystkożerca się nie zorientuje!
Vegestacja – Warszawa
Tutaj nikt nie marudzi na brak mleka i żółtek w składzie. Wybór smaków szeroki, od klasycznej wanilii po wymyślne sorbety. Dodatkową udogodnieniem są smaki, nie zawierające dodatku cukry. Miły dla oka lokal i właściciele za ladą tworzą zgraną całość. Zawsze jednakowe porcje na wielki plus. Te lody pokochają nawet miłośnicy nabiałowych mrożonek. Poważnie!

Lody Si Gela – Kraków
Lodziarnia serwująca prawdziwe, rzemieślnicze lody. Znajdzie się wiele opcji dla wegan, a jak trzeba, to nawet w bezglutenowym wafelku. W każdym smaku czuć jakość produktów i sumienność wykonania. Uwielbiamy za kształt, konsystencję i fantazję. Na szczególną uwagę zasługują czarne gałki na mleku kokosowym z dodatkiem zwęglonego orzecha. Rewelacja!

Vega – Wrocław
Tu to dopiero mają wybór! W menu widnieje około trzydziestu różnych smaków. Wśród nich znajdziesz takie perełki jak imbir, róża z kardamonem, pomarańcza-kaktus, rabarbar z cynamonem, oranżada, awokado czy dynia. Niewysokie ceny i przemiła obsługa zapadają w pamięć. Dodatkowym plusem jest lokalizacja – restauracja mieści się przy rynku.

Łodziarnia – Łódź
Sumienne porcje, wariacje na temat smaków i pyszne wafelki. Nie wszystkie lody w ofercie są wegańskie, jednak serdeczna obsługa zawsze podpowie od serca. Jeśli trafisz na kolejkę – nie uciekaj, nie postoisz zbyt długo. Sprzedawcy mają ekspresowe tempo. Podziel swoja porcje na dwa smaki, lub sięgnij po podwójną (choć tę ciężko przejeść). Pysz-o-ta!

Cukiernia Justynka – Trójmiasto
Cukiernia Justynka mieści się w Gdyni. Choć słynie z pysznych ciast i przepięknych tortów, ma w swojej ofercie kilka smaków lodów wegańskich. Składo-holicy, nie martwcie się – spis produktów użyty do wyrobu tych mrożonych smakołyków dostępny jest na miejscu. Jedno możemy Wam zdradzić, jednym z bazowych komponentów jest oliwa z oliwek. Na zdrowie!
Sprawdź też: Aioli inspire by Gdańsk otwera sezon ogródkowy

Lodziarnia BOSKO – Lublin
Mleko ryżowe z maliną, wege orzech laskowy, rokitnik z rozmarynem i szaleństwa na temat sorbetów. W Bosko organizowane są „dni wege”, gdzie wybór smaków wegańskich dodatkowo się poszerza. Jedna gałka, dwie, trzy – ilekolwiek byśmy nie wzięli, zawsze jest nam mało. Jest pysznie, sielsko i po prostu BOSKO! Szukaj też w Legionowie, Kielcach i Radomiu.

Tylko uważaj pod nogi!
Autor: Ewa Kubiatowska MNM
Zdjęcia pochodzą z fanpage opisywanych restauracji