Masz ochotę na pizzę, burgera, rybę, pierogi czy zupę? A może jesteś weganem szukającym pożywnego posiłku? Po wyczerpującym spacerze i obchodzie pobliskich galerii, rejsie po Bałtyku lub słodkim leżakowaniu na piasku na pewno masz ochotę coś przekąsić. Nie wybieraj na oślep, sprawdź gdzie nakarmią Cię uczciwie.

Co zabrac na festiwal muzyczny?

Aioli inspired by Gdańsk 
Popularne w Warszawie Aioli podbiło w zeszłym roku Gdańsk. Z założenia jest to miejsce przeznaczone do spędzania czasu z innymi, a fakt, że wiąże się z wyśmienitą kuchnią, można uznać „za skutek uboczny”. Restauracja mieści się w sentymentalnym dla Gdańszczan budynku, przy ulicy Partyzanów (Wrzeszcz). Do polecenia jest tak naprawdę cała karta, zaczynając od śniadań, poprzez kanapki, pizze, makarony i burgery, na drinkach i lemoniadach kończąc. Aioli Cię zadowoli!

 

Zafishowani
Gdzie zjeść lepsze ryby, niż nad morzem? Świeży produkt i oryginalne kompozycje to ich dewiza. Lokal znajdziecie na ulicy Tokarskiej, tuż obok Długiego Pobrzeża. Od progu powita Was stylowe wnętrze i uśmiechnięta obsługa. Ta wizyta nie obejdzie się bez tradycyjnej, gdańskiej zupy rybnej. Halibut na pesto z czosnku niedźwiedziego i jesiotr z orzechami i boczkiem – nasze typy na danie główne. Przebywasz w pakiecie z osobą nie jadającą ryb? Dla niej tez się coś znajdzie!

 

Pierogarnia Mandu
Mandu to raj dla każdego pierogo-żercy. Znajdziesz tu tradycyjne, polskie propozycje (w wersji wytrawnej lub na słodko), drożdżowe z pieca, chinkali, pielmieni, chińskie jiaozi i tytułowe, koreańskie mandu, nadziewane mieloną wieprzowiną, kimchi, tofu, porem i imbirem. Naszymi faworytami są te nadziane dorszem oraz te zapiekane ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Bez problemu odnajdą się tu również weganie. Lokale znajdziecie na ul. Kaprów (Oliwa) i ul. Elżbietańskiej (Gdańsk Główny).

 

Mesobox
Coś dla fanów kuchni azjatyckiej, a konkretniej – japońskiej. Niewielki lokal o ulicznym klimacie idealnie wpisuje się w ideę szybkiego posiłku między morzem a zwiedzaniem. Obsługa jest fantastyczna, porozmawia, pożartuje i zawsze doradzi odpowiednią zupę. A właśnie, zupy, czyli clue programu. Ramen. Głęboki w smaku bulion, marynowane jajko, sprężysty udon, boczek, nori i wszystko to, co sobie wybierzesz. Sam płyn i makaron również dostosujesz pod swoje wymagania. Szukaj na Przymorzu.

 

Avocado Vegan Bistro
Tu jest mega smacznie. Zaglądają nawet sceptyczni mięsożercy. Smaczne jest wnętrze, klimat, ekipa i oczywiście jedzenie. W trosce o jakość składników, a mowa wyłącznie o roślinach, menu jest zmienne i zależne od sezonowości. Wegańskie sushi, curry, zapiekanki, kotlety, miso, pad thai, a nawet torty. Wyzwanie? Dajcie kolejne! Lokalizacje są dwie: ul. Obrońców Wybrzeża (Przymorze) i ul. Wajdeloty (Wrzeszcz). Zamawiaj w ciemno!

Pycha, co?

 

Autor: Ewa Kubiatowska MNM

Zdjęcie w tle: Aioli inspired by Gdańsk
Pozostałe zdjęcia pochodzą z oficjalnych fanpage opisywanych restauracji