Placki czy jajka w koszulce wymagają większej ilości czasu i zaangażowania, więc na początek sięgnij po nie w dzień wolny. Natomiast jaglanki, koktajle czy grzanki łatwo wchodzą w krew i każdy powinien się z nimi zaprzyjaźnić. Uczyń ze śniadania swój mały rytuał i zobacz, jak wpłynie to na twoje zdrowie i efektywność zawodową. Przetestowaliśmy, pomaga!
Jaglanka/owsianka
Jedno z najzdrowszych śniadań w zestawieniu. Kasza jaglana odkwasza organizm, a płatki owsiane regulują trawienie. Zalej wodą lub sokiem owocowym, ugotuj na mleku, dodaj ulubione przyprawy korzenne, sezonowe, świeże owoce, domowe konfitury lub bakalie. Polecamy dorzucić również garść orzechów, dzięki czemu owoce strawią się wolniej, a Ty zyskasz więcej energii.
Placki
Brzmi banalnie, prawda? Eksperymentuj z mąkami – owsianą wykonasz samodzielnie z płatków, kokosowa nada charakterystycznego smaku a gryczana nada się świetnie do wytrawnych propozycji. Polej je jogurtem, dorzuć ulubione owoce i wiórki kokosowe, podaj z miodem lub syropem klonowym, spróbuj z kozim serem i bekonem, łososiem, kremowym serkiem i awokado, wykorzystaj ulubione zioła i voila! Jest pysznie i przede wszystkim ciekawie!
Zobacz naszą recenzję: Placki niebanalnie
Grzanki
Jak my to uwielbiamy! Wykorzystaj pieczywo, które na kanapki jest już odrobinę za stare. Grzanki przygotuj w piekarniku, tosterze, na patelni, przed przyrządzeniem namocz je w mleku, jajku lub skrop oliwą z oliwek. Dodaj ulubione zioła i przyprawy. Podaj z pesto, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, szynką dojrzewającą, serem feta, mascarpone z dżemem, bananem, borówkami lub jajkami na miękko. Taka prosta rzecz, a cieszy i urozmaica.
Sałatka/koktajl
Istna bomba witaminowa. Do sałatki wrzuć wszystko to, na co masz ochotę. My uwielbiamy pieczone burki z fetą i słonecznikiem, świetnie sprawdzi się również tuńczyk z zielonym ogórkiem i kukurydzą lub banan, morela, truskawki i orzechy. Podobnie jest z koktajlami – wykorzystaj jogurt, kefir, maślankę i ulubione owoce lub sięgnij po rozwiązania czysto roślinne, takie jak jarmuż z kiwi i bananem, czy maliny ze szpinakiem i jabłkiem. Pycha!
Jajka w koszulce
Tak naprawdę nie są aż tak ciężkie w przygotowaniu, chodź wyglądem mogą trochę odbiegać od tych, które zamówiłeś w restauracji. Potrzebujesz tylko garnek, wodę, łyżkę (najlepiej cedzakową) i oczywiście jajka. Te ostatnie są najważniejsze, uwierzcie, że zdecydowanie bardziej zadowolą Was smakiem te od kur z wolnego wybiegu lub tzw. kukurydziane. Najlepiej, jeśli masz dostęp do jaj od wiejskich, szczęśliwych kur. Podawaj z grzankami, świeżym pieczywem, kaszą lub makaronem z solidną porcją sezonowych warzyw (np. szparagów).
Na dobry początek dnia!
Autor: Ewa Kubiatowska MNM