Często bazujące na podobnych składnikach, a tak różne smakowo. Mowa o kuchniach pochodzących z miejsc, które z reguły kojarzą nam się z pięknymi plażami, palmami i odpoczynkiem. Przywołaj lato hawajskimi kwiatami i dojrzałym mango. Nie pożałujesz!


Hawaje – Raj w Niebie
Lokalizacja, wystrój, klimat. Tutaj wszystko jest zgadza. W karcie poke, czyli marynowany tuńczyk, mule i krewetki, czyli wszystko to, co na Hawajach je się codziennie. Znajdziesz tu również dużo sezamu, imbiru, kokosa, ananasa, mango i typową dla wyspiarskiej kuchni przystawkę – Spam, czyli ryż z omletem, szynką konserwową i płatem nori. Całość do złudzenia przypomina sushi. Polecamy też śniadania i miski – pychota!
Ul. Nowy Świat 21

 

 

Kuba – El Caribe
Na Kubie najchętniej jada się wieprzowinę z ryżem i czarną fasolą. Poza tym popularne są treściwe zupy z dodatkiem lokalnych bulw i owoce morza. Dania przyprawia się tu kolendrą, czosnkiem, kminem i kwaśną pomarańczą. W El Caribe zjesz m.in.: frytki z juki, plantany, krewetki w wielu odsłonach, czarny ryż, steki i fantastyczne sosy na bazie kubańskich owoców. W karcie nie brakuje również drinków i fantastycznych koktajli na bazie rumu. Spróbuj!
Ul. Mickiewicza 9

 

 

Afryka – Afrykasy
W afrykańskim menu nie może zabraknąć baraniny i wołowiny. Kiedyś próbowaliśmy jeszcze koźliny, w nieistniejącej już restauracji, ale uwierzcie, nie ma czego zazdrościć. Tak naprawdę co kraj, to inne upodobania kulinarne. Czasami wspólne okazują się być czasami tylko składniki. Maniok, proso, sorgo – to z reguły podstawowe składniki Afrykańczyków. W Afrykasach zjesz m.in.: baraninę w cebulowym sosie, świetną zupę rybną i ciekawe propozycje dla wegan. Zajrzyj koniecznie!
Ul. Postępu 5

 

 

Indonezja – Warung Jakarta
Pewnie słyszeliście już o tym, że odmian bananów jest co najmniej kilkadziesiąt. W Indonezji jedne jada się zamiast ziemniaków, a inne, ociekające sokiem nadają się na wyjątkowo słodką przekąskę. Popularny jest tu również ryż, mango, kokos oraz ryby i owoce morza. Kulki z zielonego groszku, szaszłyki krewetkowe o aromacie cytrusów, sumatrzańskie curry i szereg dodatków. Wśród nich znajdziesz szpinak wodny, kotlecik z tempehu i zupę o nazwie laksa. Mniam!
Ul. Piękna 28/34

 

 

Azja Wschodnia – Zdrowa Konkurencja
Lokal znajdujący się tuż przy zaym i lubiaym Thaisty na Placu Bankowym. Nie znajdziesz tu gotowych kompozycji, menu składa się z elementów kuchni orientalej. Podzielono je na cztery kategorie cenowe. Jako wyjątek potraktowano dim-sum, które różnią się cenami w zależności od farszu. W praktyce wygląda to tak, jakbyś zamiast dania głównego zamawiasz zestaw przystawek. Znajdziesz tu   kim-chi, sałatkę wakame, pieczoną kaczkę, sałatkę ze świńskich uszu, smażonego bakłażana i tofu. 
Plac Bankowy 4

 

Zobacz też - Gdzie zjesć przy Placu Konstytucji w Warszawie?

 

To jak? Gdzie lecimy?

Zdjęcia pochodzą z fanpage opisywanych restauracji.