Tak, ser można zrobić w domu.
Nie, nie jest to trudne.
Skąd to wiem? Dzięki Joannie Włodarskiej, która napisała doskonały przewodnik dla wszystkich seromaniaków. Książka "Jak zrobić ser w domu" udowadnia, jak łatwo zrobić własny. Nie potrzebujecie do tego ogromnej czy innowacyjnej kuchni, większych dodatków czy sprzętu. Na początek wystarczą Wam: garnek, drewniana łyżka i nóż. Do bardziej "skomplikowanych" przepisów powinniście się zaopatrzeć (nie jest to jednorazowy zakup, starczy na duuuużo sera) w termometr kuchenny, podpuszczkę mikrobiologiczną, chlorek wapnia i liofilizowaną kulturę startową MYE. Ten zestaw możecie kupić przez internet, w zależności od wielkości kosztują od 36 złotych.
Podpuszczkę możecie zastąpić pokrzywą lub sokiem ze świeżych fig.
Joanna Włodarska to świetna specjalistka w dziedzinie serwowarstwa, posiada ogromną wiedzę dotyczącą każdego etapu produkcji sera.
Jeżeli marzyliście o samodzielnym zrobieniu sera to musicie mieć książkę "jak zrobić ser w domu?"! To nie jest trudne, a satysfakcja gwarantowana!
"Jak zrobić ser w domu?" Joanna Włodarska, wyd. Pascal
Tekst: Paulina Dufek, Mówią Na Mieście