Pozbycie się cukru z codziennych dań może być trudne ale nie jest niemożliwe. Nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy, choćby jedząc świeże i suszone owoce, pijąc koktajle i soki warzywno-owocowe. W sklepach coraz częściej dostępne są zdrowe zamienniki cukru: stewia, inulina, melasa, erytrytol czy ksylitol.
Coraz więcej osób pokazuje osobistym przykładem, że można żyć słodko i szczęśliwie bez cukru. Wiele lokali i restauracji całkowicie rezygnuje z cukru dodanego w swoim menu, inne zaś oferują bezcukrowe opcje.
Zobacz także Wege-obiad na mieście do 20zł – tanie, roślinne i sycące
Lemonkowy sernik bez cukru
Składniki:
3 szklanki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie,
tacka daktyli (200 g), wypłukanych i namoczonych przez noc w wodzie (w lodówce),
3-4 limony,
3/4 szklanki migdałów bądź innych orzechów,
3 łyżki gorzkiego kakao,
2 awokado,
ekstrakt waniliowy,
ksylitol dla chętnych.
W blenderze zmiksować migdały, odcedzone daktyle oraz kakao jako masę na spód sernika. Wyłożyć masę na posmarowaną oliwą foremkę, dobrze ugnieść. Tak przygotowany spód ciasta wstawić do lodówki (może tam stać nawet do następnego dnia). Masę sernikową przygotować dokładnie blendując nerkowce, awokado, sok z limonek, skórkę z 1-2 limonek, ekstrakt waniliowy, ksylitol.
Masę sernikową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód ciasta, wstawić do lodówki, oraz na 30 minut przed podaniem – do zamrażalnika.
Przepisem podzieliła się z nami fundacja Szczęśliwi bez cukru i Agnieszka Senk. Dietetyk, ekspert w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz osób odchudzających się. Prowadzi poradnictwo żywieniowe w dwóch językach: polskim i angielskim. Edukatorka żywieniowa: pisze, przemawia, promuje zdrowy styl życia. Autorka planu żywieniowego dla polskich himalaistów. Matka trójki dzieci. Zaprasza także na stronę dietetykrodzinny.com.
Dołącz do zdrowego świata bez cukru. Smacznego!