Pozbycie się cukru z codziennych dań może być trudne ale nie jest niemożliwe. Nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy, choćby jedząc świeże i suszone owoce, pijąc koktajle i soki warzywno-owocowe. W sklepach coraz częściej dostępne są zdrowe zamienniki cukru: stewia, inulina, melasa, erytrytol czy ksylitol.
Coraz więcej osób pokazuje osobistym przykładem, że można żyć słodko i szczęśliwie bez cukru. Wiele lokali i restauracji całkowicie rezygnuje z cukru dodanego w swoim menu, inne zaś oferują bezcukrowe opcje.
Składniki:
- 400 g mąki owsianej,
- 100 g mielonego siemienia lnianego,
- 4 żółte banany,
- 4 łyżki kakao,
- ok. pół szklanki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy do pierników,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru.
Do dzieła :)
Banany miksujemy na gładką masę, dodać sypkie składniki i dolewać wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posiekać czekoladę. Foremki na babeczki wypełniać do połowy ciastem i przystrajać na wierzchu kawałkami czekolady. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Babeczki po wystygnięciu można polukrować lukrem erytrolowym.