Biały Królik – Gdynia 

Restauracja mieści się w luksusowym Pałacu Quadrille, który przy powstawaniu czerpał inspirację z Alicji w Krainie Czarów. Kolacja w tym miejscu to idealny pomysł na randkę bądź wieczór z przyjaciółmi. Czekają na Was precyzyjnie przygotowane dania, które zachwycają doszlifowanym wyglądem oraz smakiem, który ciężko opisać słowami. Tradycyjne potrawy ubrane są w dodatki, które odpowiadają współczesnym trendom. W cenie 199 złotych za osobę, Biały Królik zaserwuje Wam jedno z dwóch wybranych 5-daniowych doświadczeń tematycznych w towarzystwie specjalnej 4-kieliszkowej selekcji win. 

 

mówią na mieście

 

Sęk w tym – Poznań

Festiwal sztuki restauracyjnej to idealna okazja by sprawdzić popisowe menu degustacyjne w tej restauracji. Sęk w tym mieści się w Pałacu Dębina i charakteryzuje się smakiem polskiej kuchni, która jest blisko natury. Szef kuchni poprzez swoje dania nawiązuje do tradycyjnych polskich smaków, ale wyróżnia je nuta nowoczesności, będąca efektem wieloletnich doświadczeń. W festiwalowej cenie spróbujecie to co najlepsze, czyli wyśmienite domowe pierogi z twarogiem, smażone boczniaki, gravalax z pstrąga z sosem śmietanowym, kruszonką orzechowa oraz truflami. Wasze kubki smakowe rozpieści również mus czekoladowy, pralina orzechowa, ganache czekoladowy z figą oraz lodami mascarpone.

 

czekolada z figą mówią na mieście

 

Rusałka – Szczecin

Restauracja, która znajduje się w jednym z piękniejszych zakątków Szczecina. Wybierając to miejsce, poczujecie klimat tego wyjątkowego miasta. Restauracja Rusałka zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dlaczego warto zarezerwować tutaj stolik? Ponieważ będziecie mieli szanse spróbować fenomenalnych dań! Na mięsożerców czeka galart z policzków wołowych podany z pianą z modrej kapusty, piklowanymi warzywami, popcornem z kaszy gryczanej i chrzanem. Natomiast na osoby, które od mięsa stronią brunatne pieczarki duszone w syropie klonowym, sosie sojowym i kawie. Togaraschi ostra mieszanka przypraw doprawiona sezamem. Brzmi pysznie? Uwierzcie, że jeszcze pyszniej smakuje!

 

rusałka szczecin mówią na mieście

 

Grape – Wrocław

Restauracja Grape, znajduje się w przedwojennej, odnowionej willi na ulicy Parkowej. Powstała z miłości i pasji do gotowania na najwyższym poziomie. To miejsce, to nie tylko duża przestrzeń i wyjątkowe, autorskie menu znakomitego Szefa Kuchni. To także niesamowity wystrój wnętrz, które urządzone zostały ze smakiem. W tegorocznym menu tematycznym króluje veloute dyniowe z boczniakami i kasztanem oraz Nugat z daktyli i orzechów z musem karmelowo-sezamowym. Nie przegapcie ostatniej szansy i powalczcie o wolny stolik w tej restauracji, bo naprawdę warto! 

 

 

grape wrocław mówią na mieście

 

Wierzynek – Kraków

Fine Dining Week to niepowtarzalna okazja by poznać smak luksusu. W Krakowie czeka na Was królewska sztuka ucztowania. Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej. Szef Kuchni przygotował m.in. krem rakowy, żółtko sous vide, fenkuł z suszonym rakiem. Tutaj spróbujecie także najlepszych deserów - w wersji wegańskiej zakochacie się bez pamięci w Brownie z czerwonej fasoli, które smakuje obłędnie! 

 

wierzynek kraków mówią na mieście

 

 

W wydarzeniu bierze udział ponad 70 restauracji z Polski, znajdziecie tam menu w wersji mięsnej, rybnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Wszystkie szczegóły dostępne są na www.FineDiningWeek.pl. Spieszcie się, ponieważ zostały ostatnie wolne stoliki!