W Festiwalu bierze udział 10 warszawskich restauracji, które znajdują się na Placu Konesera. Wsród nich znajdziecie takie knajpy jak Koneser Grill, Bistro Bar WuWu, ORZO People Music Nature, Syreni Śpiew, Ferment Praski, Bombay Masala, Bar 3/4, Frankie’s oraz Columbus Coffee. Każda restauracja przygotuje festiwalowe menu, które zostanie przygotowane wyłącznie z okazji festiwalu Koneser Restaurant Week. Podpowiadamy, które dania skradną Wasze podniebienia!

Vegan Kurczak Bowl - ORZO People Music Nature

Restauracja ORZO zaskoczy Was wege kurczakiem z ryżem basmati, furikake, suszonymi pomidorami, ogórkiem, tajską bazylią, truflowymi ziemniakami oraz dressingiem sojowym z limonką. Must have na waszej liście do odhaczenia! Klasyczne wegańskie danie, które zachwyci nie tylko roślinożercę ale także tych, którzy wolą mięsne potrawy! Uwierzcie nam, ten wege kurczak naprawdę smakuje znajomo! 

Tatar wołowy - Koneser Grill

Bezwzględny faworyt, czyli tatar wołowy z wędzonym żółtkiem oraz marynowanymi grzybami. Ta tradycyjna polska przystawka jest zawsze strzałem w dziesiątkę. Szef Kuchni restauracji Koneser Grill dopracował każdy szczegół w swoim festiwalowym menu. Dlatego koniecznie musicie spróbować najlepszego tatara na warszawskiej Pradze, który jest początkiem waszej dalszej przygody kulinarnej w tym miejscu! 

Krem z buraka – Ferment Praski

Nasza kolejna propozycja to krem z buraka z gnocchi i kozim serem. To świetna alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu, który wszyscy uwielbiamy! Szef Kuchni przygotował delikatną w smaku i o aksamitnej konsystencji zupę krem, która z włoskimi kluskami i kozim serem tworzy naprawdę smaczną całość. Jeśli zastanawiacie się czy warto zarezerwować tutaj stolik, to odpowiedź brzmi - zdecydowanie warto!

Placek ziemniaczany – Koneser Bar ¾ 

W związku z tym, że polska kuchnia jest u nas na pierwszym miejscu, to nie możemy nie wyróżnić placka ziemniaczanego z musem koperkowym, wędzonym pstrągiem i piklowaną czerwoną cebulą. Proste danie, które przypomina smak dzieciństwa! W połączeniu z pstrągiem i musem koperkowym smakuje prawie tak samo dobrze jak placki ziemniaczane od babci! Dodatkowo do tego dania otrzymacie koktajl – Mizeria! Jeśli chcecie zjeść po polsku, to koniecznie sprawdźcie to miejsce!

Chicken Tikka Masala – Bombaj Masala 

Na uwagę zasługuje również kurczak z pieca tandoor w ostrym sosie pomidorowym z ryżem Basmati, smażonym z cytryną i kurkumą podawany z mieszanką chlebków z pieca tandoor. Danie główne, które skradnie podniebienie każdego, kto kocha kuchnię indyjską. Jest to także dobra okazja by przekonać się do nowych smaków i odkryć pyszne, orientalne dania, które czekają na Was na Koneser Restaurant Week!

 

Termin: 18 – 23.03 

Rezerwacje: www.koneser.restuarantweek.pl