4 znakomitych kucharzy zaserwuje w każdy czwartek kolację pod gwiazdami. Czy wyobrażacie sobie obsługę kelnerską, rozmowę z sommelierami i bezpośredni kontakt z najlepszymi kucharzami w kraju?

Teraz będzie najlepsza okazja, by móc tego doświadczyć i być pierwszymi obserwatorami tego wydarzenia. We wrześniu organizatorzy zapraszają na 4 kolacje, które będą zasiadane, w każdym tygodniu zupełnie inne. Miejsce będzie się zmieniać nie tylko pod względem dań i szefa kuchni - przeobrazi się także tematycznie w detalach i scenografii. 

3 września rozpoczniemy ucztę stricte wegetariańską, z naciskiem na grzyby. Pierwszą kolację poprowadzi zespół Żywej Kuchni z Mateuszem Stasikowskim na czele. Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman wiele lat temu. Następnie odkrywając techniki gotowania, pracował jako kucharz w znakomitych warszawskich hotelach. Aktualnie jest szefem kuchni Żywej Kuchni w Forcie Mokotów i specjalizuje się w fermentacji oraz dzikich ziołach - czego dowodem jest poniższe menu.

 

MENU*:
Przystawka

Kania/ tempura / ciemne piwo / grillowany ziemniak / kapary czosnku niedźwiedziego 

 

Danie Główne

Assiette z pomidora  / kalafior tandorii / topinambur / rokitnik / lubczyk / nasturcja

 

Deser

Wegański twaróg / zielona porzeczka / nawłoć / pachnotka / śliwka fermentowana w kombuchy z białego bzu 

 

Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-mateusz-stasikowski

 

 

Podczas drugiej kolacji 10 września, przeniesiemy się do Japonii i wraz z Kohei Yagi przy współpracy z Shiso Ramen, przedstawimy Ramen Set Menu w dwóch wersjach. Ten duet możecie dobrze znać z poprzednich sezonów na Nocnym Markecie, jednak tym razem pokażą nową odsłonę azjatyckich przysmaków. Kohei Yagi jest niewątpliwie osobą, która wywołała tak duży boom na ramen w Polsce. Pomagał przy otwarciu takich miejsc jak: Uki Uki, Vegan Ramen Shop, czy Soba Japanese Noodles.

 

RAMEN MENU*:

Set wegańskich przystawek, zwanych ZENSAI(前菜)

- Hawasabi no ohitashi, czyli blanszowane liście chrzanu wasabi w sosie sojowym(葉山葵のお浸し)

- kieliszek sansho-ramen, czyli ramenu doprawianego górskim pieprzem(揚げ麺ショット)

- caprese z japońskich pomidorów Amela i wegańskiej mozzarelli własnej produkcji podanej z yuzu(精進カプレーゼ)

 

Danie główne

Wersja mięsna: Umami shio ramen(旨味塩そば)

Esencjonalny bulion na doradzie i kurczaku

dodatki: marynowane jajko, pędy bambusa memma, pieczeń chashu z mangalicy, kaczka, szczypior oraz frytki z korzenia łopianu 

Wersja wegańska: Umami shoyu ramen (旨味醤油そば)
Esencjonalny bulion warzywny z 3 letnim fermentowanym sosem sojowym

dodatki: pieczeń z “mięsa” sojowego, japońskie pomidory Amela, pieczona marchew, szczypior, smażone grzyby enoki oraz frytki z korzenia łopianu

 

Deser

Sakura mochi, czyli ciastko z gotowanego ryżu, z nadzieniem ze słodkiej pasty z fasoli azuki, zawinięte w liść wiśni japońskiej)(和菓子)

 

 

Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-kohei-yagi

 

17 września, czyli podczas trzeciego tygodnia, kolacja pod gwiazdami będzie stała pod znakiem ognia. Przygotowane na tę okazję zostały dwa rodzaje menu, które pozwolą na zdecydowanie się czy Piotra Wójcika - szefa kuchni Koneser Grill chcecie poznać od strony mięsnej czy wegetariańskiej. Chociaż Piotr specjalizuje się w mięsie, jesteśmy pod wrażeniem jego pomysłów na warzywa. Jego motywem przewodnim w gotowaniu są pradawne techniki z użyciem ognia i dymu, dlatego wędzenie lub grillowanie będą podczas kolacji na porządku dziennym. 

 

MENU*:

Przystawka

Tatar z wędzoną kukurydzą lub Papryczki padron z pesto romesco

Danie Główne

Wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub Grillowana baby gem a'la Waldorf

Deser

Brownie ze śliwką i palonym masłem

 

Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-piotr-wojcik

 

 

24 września, a tym samym na ostatniej kolacji będziemy mieli jedyną i niepowtarzalną okazję spróbować dań Michała Kostrzewy z Sushiya. Zespół przyjedzie do nas prosto z Kielc i przygotuje japoński street food rodem zamkniętego już targu rybnego Tsukiji w Tokyo. Michał na co dzień specjalizuje się w omakase, czyli japońskim rytuale występującym w sushi barach, który polega na “oddaniu się” w ręce kucharza i zaufaniu mu co do wyboru serwowanych dań. Nie pozostaje nic innego, jak pozwolić mu się poprowadzić również przy okazji kolacji pod gwiazdami!

 

MENU*:

Danie I

Ikura-don - miska pełna ryżu i marynowanej ikry łososia z dodatkami.

LUB

Tekka-don - miska pełna ryżu i tuńczyka Błękitnopłetwego z dodatkami.

Danie II

Miso-shiru - zupa na bazie bulionu z glonów kombu i katsuobushi wymieszanego z pastą miso.

Danie III

Mochi - tradycyjna japońska słodycz na bazie ryżu kleistego

 

Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-micha-kostrzewa

 

 

Cena biletu każdej kolacji: 120 zł** /os

 

Zakup ilości biletów jest równoznaczny z wielkością wybranego stolika. W przypadku łączenia biletów z innymi uczestnikami, w celu wspólnego siedzenia przy stole - prosimy o kontakt (tu kolejne pytanie, jaki mail podać?)

Prosimy o punktualne przybycie na wydarzenie.

*Menu może być zmodyfikowane, ze względu na sezonowość produktów. 

**W cenie biletu nie są uwzględnione napoje alkoholowe – na miejscu będzie można skorzystać z oferty wine pairingu lub soft pairingu.

Kolacja ma charakter zasiadany. Na wydarzeniu obowiązuje serwis (obsługa kelnerska, sommelierzy oraz barmani)