4 znakomitych kucharzy zaserwuje w każdy czwartek kolację pod gwiazdami. Czy wyobrażacie sobie obsługę kelnerską, rozmowę z sommelierami i bezpośredni kontakt z najlepszymi kucharzami w kraju?
Teraz będzie najlepsza okazja, by móc tego doświadczyć i być pierwszymi obserwatorami tego wydarzenia. We wrześniu organizatorzy zapraszają na 4 kolacje, które będą zasiadane, w każdym tygodniu zupełnie inne. Miejsce będzie się zmieniać nie tylko pod względem dań i szefa kuchni - przeobrazi się także tematycznie w detalach i scenografii.
3 września rozpoczniemy ucztę stricte wegetariańską, z naciskiem na grzyby. Pierwszą kolację poprowadzi zespół Żywej Kuchni z Mateuszem Stasikowskim na czele. Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman wiele lat temu. Następnie odkrywając techniki gotowania, pracował jako kucharz w znakomitych warszawskich hotelach. Aktualnie jest szefem kuchni Żywej Kuchni w Forcie Mokotów i specjalizuje się w fermentacji oraz dzikich ziołach - czego dowodem jest poniższe menu.
MENU*:
Przystawka
Kania/ tempura / ciemne piwo / grillowany ziemniak / kapary czosnku niedźwiedziego
Danie Główne
Assiette z pomidora / kalafior tandorii / topinambur / rokitnik / lubczyk / nasturcja
Deser
Wegański twaróg / zielona porzeczka / nawłoć / pachnotka / śliwka fermentowana w kombuchy z białego bzu
Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-mateusz-stasikowski
Podczas drugiej kolacji 10 września, przeniesiemy się do Japonii i wraz z Kohei Yagi przy współpracy z Shiso Ramen, przedstawimy Ramen Set Menu w dwóch wersjach. Ten duet możecie dobrze znać z poprzednich sezonów na Nocnym Markecie, jednak tym razem pokażą nową odsłonę azjatyckich przysmaków. Kohei Yagi jest niewątpliwie osobą, która wywołała tak duży boom na ramen w Polsce. Pomagał przy otwarciu takich miejsc jak: Uki Uki, Vegan Ramen Shop, czy Soba Japanese Noodles.
RAMEN MENU*:
Set wegańskich przystawek, zwanych ZENSAI(前菜)
- Hawasabi no ohitashi, czyli blanszowane liście chrzanu wasabi w sosie sojowym(葉山葵のお浸し)
- kieliszek sansho-ramen, czyli ramenu doprawianego górskim pieprzem(揚げ麺ショット)
- caprese z japońskich pomidorów Amela i wegańskiej mozzarelli własnej produkcji podanej z yuzu(精進カプレーゼ)
Danie główne
Wersja mięsna: Umami shio ramen(旨味塩そば)
Esencjonalny bulion na doradzie i kurczaku
dodatki: marynowane jajko, pędy bambusa memma, pieczeń chashu z mangalicy, kaczka, szczypior oraz frytki z korzenia łopianu
Wersja wegańska: Umami shoyu ramen (旨味醤油そば)
Esencjonalny bulion warzywny z 3 letnim fermentowanym sosem sojowym
dodatki: pieczeń z “mięsa” sojowego, japońskie pomidory Amela, pieczona marchew, szczypior, smażone grzyby enoki oraz frytki z korzenia łopianu
Deser
Sakura mochi, czyli ciastko z gotowanego ryżu, z nadzieniem ze słodkiej pasty z fasoli azuki, zawinięte w liść wiśni japońskiej)(和菓子)
Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-kohei-yagi
17 września, czyli podczas trzeciego tygodnia, kolacja pod gwiazdami będzie stała pod znakiem ognia. Przygotowane na tę okazję zostały dwa rodzaje menu, które pozwolą na zdecydowanie się czy Piotra Wójcika - szefa kuchni Koneser Grill chcecie poznać od strony mięsnej czy wegetariańskiej. Chociaż Piotr specjalizuje się w mięsie, jesteśmy pod wrażeniem jego pomysłów na warzywa. Jego motywem przewodnim w gotowaniu są pradawne techniki z użyciem ognia i dymu, dlatego wędzenie lub grillowanie będą podczas kolacji na porządku dziennym.
MENU*:
Przystawka
Tatar z wędzoną kukurydzą lub Papryczki padron z pesto romesco
Danie Główne
Wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub Grillowana baby gem a'la Waldorf
Deser
Brownie ze śliwką i palonym masłem
Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-piotr-wojcik
24 września, a tym samym na ostatniej kolacji będziemy mieli jedyną i niepowtarzalną okazję spróbować dań Michała Kostrzewy z Sushiya. Zespół przyjedzie do nas prosto z Kielc i przygotuje japoński street food rodem zamkniętego już targu rybnego Tsukiji w Tokyo. Michał na co dzień specjalizuje się w omakase, czyli japońskim rytuale występującym w sushi barach, który polega na “oddaniu się” w ręce kucharza i zaufaniu mu co do wyboru serwowanych dań. Nie pozostaje nic innego, jak pozwolić mu się poprowadzić również przy okazji kolacji pod gwiazdami!
MENU*:
Danie I
Ikura-don - miska pełna ryżu i marynowanej ikry łososia z dodatkami.
LUB
Tekka-don - miska pełna ryżu i tuńczyka Błękitnopłetwego z dodatkami.
Danie II
Miso-shiru - zupa na bazie bulionu z glonów kombu i katsuobushi wymieszanego z pastą miso.
Danie III
Mochi - tradycyjna japońska słodycz na bazie ryżu kleistego
Link do wydarzenia: https://going.pl/neon-bistro-pop-upowa-restauracja-pod-gwiazdami-micha-kostrzewa
Cena biletu każdej kolacji: 120 zł** /os
Zakup ilości biletów jest równoznaczny z wielkością wybranego stolika. W przypadku łączenia biletów z innymi uczestnikami, w celu wspólnego siedzenia przy stole - prosimy o kontakt (tu kolejne pytanie, jaki mail podać?)
Prosimy o punktualne przybycie na wydarzenie.
*Menu może być zmodyfikowane, ze względu na sezonowość produktów.
**W cenie biletu nie są uwzględnione napoje alkoholowe – na miejscu będzie można skorzystać z oferty wine pairingu lub soft pairingu.
Kolacja ma charakter zasiadany. Na wydarzeniu obowiązuje serwis (obsługa kelnerska, sommelierzy oraz barmani)