Świętowanie jesiennych zbiorów

Koniec października to czas, kiedy pękate dynie witają nas w witrynach restauracji, sklepów, ogródków. Smaki jesieni zagościły również w kartach restauracji i kawiarni w Browarach Warszawskich! Dyniobranie, to wstęp do cyklicznych wydarzeń, które będę celebracją smaków jesieni, zimy, wiosny czy lata! Goście będą mogli spróbować limitowanych dań z sezonowymi składnikami, które aktualnie będą królować na talerzach! 
 

Już w samym wejściu do Browarów, w Deseo czekają na nas tajemnicze i tematyczne desery w stylu petit gateau - Halloween i Bloody Nika. Będzie mrocznie, krwiście i przede wszystkim przepysznie! W cukierni wypijcie także Pumpkin Spice Latte i skosztujecie czekoladowych czaszek. Takich słodkości tutaj jeszcze nie było! Dyniowego latte będzie można spróbować także w dobro&dobro cafe oraz w Etno Cafe. Z kolei na limitowane koktajle polecamy zajrzeć do Munji, warto tutaj również spróbować oryginalnych dań znad Adriatyku, skierowanych wprost z buchającego płomieniami grilla, opalanego wyłącznie węglem i drewnem. Jest obficie, wyraziście, międzynarodowo i halloweenowo! Dynia na deser? Dlaczego nie! Zwłaszcza jeśli chodzi o halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem z kawiarni Vita Cafe. Wszystkie wypieki wyglądają tutaj jak z okładki! Piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią, którego grzech nie spróbować! 

W sercu Browarów, w nowo otwartym Food Hall Browary na Gości czekają wyjątkowe, dyniowe propozycje. Restauracje działające w dawnej Leżakowni - części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego - specjalnie na Dyniobranie przygotowały jesienne menu. Jasna Sprawa zaprasza na aromatyczny krem z pieczonej dyni z imbirem podawany w świeżej dyni Hokkaido, a S’poke Bowl & Śledzie na halloweenowy bowl z dynią Hokkaido w miso i miodzie z prażonymi orzeszkami ziemnymi, avocado, marynowanym shitake i japońską sałatką ziemniaczaną. Z kolei w Seafood Bar spróbujemy curry z kerali z krewetkami, dynią piżmową, chutneyem śliwkowym i ryżem japońskim. A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Octo Pasta & Pizza przez tydzień będzie serwowała czarne makarony z pieczoną dynią Hokkaido i dodatkami. A jakby było tego mało - w Boston Burger władzę przejmuje burger z chutney dyniowym! Więcej nie zdradzamy - przekonajcie się sami!

Co przygotował Browar Warszawski? W aktualnym menu znajdziemy rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Do tego oczywiście piwo! Wybór jest imponujący. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie warzy się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter. Od 29 października do 7 listopada we włoskiej restauracji Pizza Lecentano na Gości czekają dwie jesienne propozycje - ravioli z dynią w sosie pecorino lub dyniowe risotto z Coppa di Parma i szafranem. 

To nie koniec! Starowarszawska Gastronomja umie w dynie jak mało kto! Tym razem zaskoczą wegańskim ceviche z dyni podawanym z awokado oraz wegetariańskim kremem z dyni z popcornem o smaku mango-wanilia! Wisienką na dyniowym torcie jest restauracja Olivos Cafe & Restaurant, w której będzie okazja do spróbowania ich autorskiej zupy z dyni pizzy na sosie dyniowym i tradycyjnego dyniowego deseru! 
 

 


 

Browary Warszawskie zapraszają na Dyniobranie w dniach 29 października - 7 listopada, które idealnie łączy się z weekendem halloweenowym! Każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno jeśli chodzi o menu jak i atrakcje, które czekają w każdej restauracji. FOOD HALLoween BROWARY, THE DEVIL MADE ME DO IT w Baila Show & Dining, bałkański DJ i limitowane koktajle w Munja Browary Warszawskie - to tylko niektóre z propozycji spędzenia wyjątkowego weekendu w Browarach Warszawskich!