To wyjątkowa okazja, by przed wszystkimi poznać miejsca, o których wkrótce będzie głośno. Foodies wyruszyli w smakowitą podróż po kraju szlakiem debiutantów i dzielą się swoimi rekomendacjami. Teraz czas na Ciebie! Sprawdź, które restauracyjne debiuty polecają Foodies for Foodies, daj się oczarować niezwykłym smakom i koniecznie podziel się własnymi odkryciami. Rezerwuj stoliki już teraz na RestaurantWeek.pl.

Jesienna edycja RestaurantWeek® potrwa do 19 listopada. Na Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera – w cenie nawet o 50% niższej niż
w regularnej karcie. Oto lista najnowszych adresów na restauracyjnej mapie Polski, które polecają Foodies for Foodies. Zarezerwuj stolik już dziś i odkryj wyjątkowe smaki w topowych restauracjach!
Warszawa - Floor No.2
Jednym z warszawskich debiutów, który od razu przyciągnął uwagę Foodies, jest
Floor No.2 w Presidential Hotel. Restauracja otworzyła swoje drzwi dla dziennikarzy podczas ekskluzywnej kolacji inaugurującej Festiwal, prezentując autorskie menu
i wyjątkową atmosferę miejsca. Co trafia na festiwalowe talerze? W menu A znalazły się: tatar wołowy z borowikiem, ogórkiem, crème fraîche i ikrą z pstrąga, comber jagnięcy z purée truflowym, broccolini i sosem z zielonego pieprzu oraz miss chocolate z musem z białej czekolady, truskawkami i białym bzem. W menu B – sałatka z krewetkami, awokado, piklowaną cytryną i kolendrą, ośmiornica z sosem romesco, pieczonymi ziemniakami i salsą verde oraz klasyczne crème brûlée z wanilią
i truskawkami. Bajka!
Madloba
Debiut Madloba na RestaurantWeek® to okazja, której nie można przegapić. Restauracja łączy swobodną atmosferę z autentyczną gruzińską gościnnością i kuchnią, która zachwyca smakami Kaukazu. Festiwalowe Menu A otwiera Imeruli chachapuri, czyli placek z serem prosto z pieca, dalej serwowane są tradycyjne chinkali (3 sztuki) z mięsem i bulionem, a deserem jest medok - ciasto miodowe z kremem orzechowo-kajmakowym. W Menu B znajdziesz Badridżani - roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich, następnie adjaruli chaczapuri, czyli łódeczkę z serem i jajkiem prosto z pieca, a deser to profiterole z kremem waniliowym. Pychota!
Metro bar&bistro
Metro bar&bistro na Marszałkowskiej 99a to miejsce, w którym miejska swoboda spotyka się z włoską klasyką - od aromatycznych zup po finezyjne desery i kolorowe gnocchi. Festiwalowe menu RestaurantWeek® zachwyca zarówno fanów tradycji, jak i tych szukających nowoczesnych smaków Italii. W opcji A na początek serwowana jest zupa Caldo verde z chorizo, jarmużem i pudrem z czarnej oliwki. Następnie saltimbocca di pollo alla romana - grillowany filet z kurczaka przekładany szynką prosciutto i pomidorem, podany z kolorowymi gnocchi ziemniaczanymi, sałatką z pieczonych warzyw korzeniowych, oliwą peperoncino i masłem szałwiowym. Na deser - cannoli z kremowym nadzieniem, gorzką czekoladą i korzennymi śliwkami. Opcja B otwiera aromatyczne pomidory z sycylijskimi pomarańczami, burratą, glazurą malinową, oliwą extra virgin i pszennymi crostini. Danie główne to ravioli buraczane z kozim serem, salsą mango z chili i imbirem, kolorowymi pomidorami koktajlowymi oraz młodymi liśćmi szpinaku. Na deser panna cotta z truskawkami w szkle, ziemią czekoladową i liofilizowanymi malinami.
Bistro Mon Nom
Bistro Mon Nom Długa to miejsce dla smakoszy i ich czworonogów, gdzie pieczywo własnej produkcji na zakwasie łączy się z kreatywnymi, sezonowymi składnikami. Festiwalowe menu RestaurantWeek® oferuje dwa zestawy pełne wyrafinowanych smaków. Menu A otwiera sałatka colesław z chrupiącym kurczakiem, dalej serwowana jest kaczka z konfiturą cebulową i musem z groszku, a na deser - Basque Cheesecake. Menu B zaczyna się od zielonej zapiekanki z parmezanem, następnie podawane jest brioche z serem halloumi w miodowej glazurze z guacamole i labnehem z orzechami laskowymi, a deserem jest twarogowy serek w białej czekoladzie z maliną. Prawdziwa uczta dla każdego podniebienia!
Paradiso Warsaw
Paradiso Warsaw w samym sercu miasta to miejsce, gdzie nocne życie spotyka się z autorską kuchnią międzynarodową. Festiwalowe menu RestaurantWeek® oferuje dwa zestawy pełne intensywnych smaków i kreatywnych połączeń. W Menu A przystawkę stanowi tatar z polędwicy wołowej z grzanką, delikatną polędwicą wołową, ogórkiem konserwowym, podgrzybkami, sosem sojowym, szczypiorkiem i nutą sambalu. Danie główne to tonkatsu wieprzowe serwowane z puree z batata, papryczkami padron i aromatycznym sosem tonkatsu, a na deser kremowy sernik z sosem z marakui. Menu B zaczyna się od guacamole po azjatycku - awokado z czerwoną cebulą, pomidorkami cherry, ogórkiem oraz sosem unagi, sosem sojowym i sambalem. Następnie podawany jest pad thai z tofu i warzywami - tradycyjny makaron ryżowy z cukinią, papryką, marchewką i jajkiem, wykończony kolendrą, szczypiorkiem i chrupiącymi orzeszkami. Deserem jest intensywnie czekoladowe brownie z sosem wiśniowym. Czy może być lepiej?
Nie zwlekaj – Foodies for Foodies już odkryli najlepsze debiuty! Teraz Twoja kolej, by wyruszyć w kulinarną podróż po Polsce. Uwaga – Festiwal trwa tylko do 19 listopada! Rezerwuj stoliki na RestaurantWeek.pl i poznawaj nowe miejsca i smaki!
Twój składnik poranka? Zaczyna się od BreakfastWeek!
Każdy poranek ma swój sekret – składnik, który nadaje mu smak i wyjątkowy nastrój. BreakfastWeek pozwala zacząć poranek najlepiej, jak potrafisz. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs popisowego śniadania możesz cieszyć się chwilą w rytmie, który lubisz, w towarzystwie Bliskich i ulubionych smaków. O poranek pełen roślinnej energii dba Alpro. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł/Gość. Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista). To właśnie Twój składnik idealnego poranka!
Rezerwacje trwają na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych śniadaniowniach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie,
we Wrocławiu oraz na Śląsku. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeek®, potrwa
do 19 listopada.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 7 października - 19 listopada