15 marca 2016r. w Pałacu Prymasowskim odbył się finał kolejnej edycji BACARDI Legacy Global Cocktail Competition, jednego z najważniejszych i największych konkursów barmańskich na świecie. W Warszawie spotkało się ośmiu finalistów z Polski, Estonii oraz Łotwy. Z każdego kraju został wyłoniony jeden zwycięzca: PAWEŁ RODASZYŃSKI (Polska), ANGELIKA LARKINA (Estonia)  oraz EDUARDS TROFIMCUKS (Łotwa). Już wiosną zwycięzcy pojadą na światowy finał konkursu do San Francisco, gdzie rzucą wyzwanie najlepszym barmanom z ponad 130 krajów! 

Powyżej Finaliści BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 w towarzystwie hostess BACARDI. Od lewej EDUARDS TROFIMCUKS (Łotwa), PAWEŁ RODASZYŃSKI (Polska) oraz ANGELIKA LARKINA (Estonia)


Głównym celem konkursu BACARDI Legacy Global Cocktail Competition jest nie tylko wyłonienie najlepszego barmana na świecie, lecz przede wszystkim stworzenie kolejnego koktajlu legendy – na miarę BACARDI Daiquiri, BACARDI Mojito czy BACARDI Cuba Libre, których historia również zaczęła się od rumu BACARDI, i którymi można raczyć się  w tysiącach koktajl barów na całym świecie!
 


Koktajl „GENESIS” Pawła Rodaszyńskiego to hołd złożony rodzinie BACARDI i jej dziedzictwu jakim jest rum BACARDI. Głównym składnikiem koktajlu jest kultowy złoty rum BACARDI Carta Oro, którego nuta wanilii idealnie pasuje do brandy morelowej, trawy cytrynowej, cytryny i ziela angielskiego.
 

Jak przygotować koktajl „GENESIS”:

Składniki:
40 ml złotego rumu BACARDI Carta Oro
10 ml morelowej brandy
10 ml syrop z ziela angielskiego i trawy cytrynowej*
20 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w shakerze i wstrząsaj mocno, aż wszystkie składniki się połączą. Wrzuć do szklanki whiskówki dużą kostkę lodu i wlej zawartość shakera.

*SYROP – przygotuj syrop cukrowy: 1 kg cukru do 0,5 l wody, dodaj jedną łodyżkę trawy cytrynowej i 15 średniej wielkości ziaren ziela angielskiego. Wszystkie składniki zmiksuj i przecedź.

A jeśli drink „GENESIS” wydaje się Wam zbyt skomplikowany by go zrobić samodzielnie w domu, możecie sięgnąć po sprawdzony przepis na klasyczne BACARDI MOJITO. Oto przepis jak go przyrządzić.

Składniki:

50 ml rumu BACARDI Carta Blanca
2 połówki limonki pokrojone w łódeczki
12 listków świeżej mięty
1 pełna łyżeczka białego cukru
kruszony lód
20 ml wody źródlanej / mineralnej
Gałązka świeżej mięty                                                           

Sposób przygotowania:
Delikatnie zgniatamy kawałki limonki z cukrem. Następnie rozcieramy listki mięty w dłoniach
i wrzucamy je do szklanki, wcześniej przecierając miętą jej krawędzie. Umieszczamy w niej do połowy kruszony lód, dodajemy rum BACARDI Carta Blanca i mieszamy. Na koniec dopełniamy szklankę kruszonym lodem, dodajemy nieco wody sodowej i dekorujemy gałązką mięty.


Po świetnym show jakie zafundowali nam barmani, biorący udział w finale udało nam się zadać kilka pytań zarządcy polską spółką Bacardi-Martini - Alejandro Ouziel.


Powyżej Alejandro Ouziel - Vice President & Managing Director – Eastern Europe, Bacardi oraz finaliści BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 
 

MNM: Konkurs BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 cieszy się wielkim entuzjazmem wśród barmanów na całym świecie. Czy możesz powiedzieć co czyni go tak wyjątkowym?

Alejandro Ouziel: Po pierwsze myślę, że to przede wszystkim sam alkohol (uśmiech), który pozwala barmanowi na ciekawe eksperymenty. Poza oczywiście klasycznymi drinkami, smak rumu pozwala na pełen wachlarz ciekawych połączeń. Dodatkowo, BACARDI to też marka, która ma bardzo ciekawą historię, barman, który koniec końców jest swojego rodzaju artystą - ma z czego czerpać dodatkową inspirację. Bogata historia rodziny BACARDI pozwala puścić wodze fantazji. Element, który jest tutaj istotny to również marka sama w sobie, światowy brand, który wzbogaca barmanów o nowe doświadczenia, umiejętności i nowe możliwości. Myślę, że te wszystkie elementy łączą się w kompletną całość, która w oczach barmanów stawia BACARDI Legacy bardzo wysoko.

MNM: Wspomniałeś o historii rodziny BACARDI, czy stąd w tytule konkursu odnajdujemy słowo Legacy? (z ang. Dziedzictwo)

Alejandro Ouziel: Zdecydowanie, BACARDI może szczycić się swoją barwną i ciekawą historią. Mogliśmy to dzisiaj zauważyć podczas świetnych prezentacji barmanów, biorących udział w konkursie - niemal każdy z nich nawiązywał do tożsamości marki, która oparta jest na jej historii. Znajomość historii alkoholu, który pijemy jest ważna zarówno dla barmana jak i dla nas - końcowego konsumenta. Pozwala ona nam lepiej delektować się jego smakiem, gdy posiadamy pewne tło na temat jego powstawania i pasji, która była włożona w to aby rodzinny biznes mógł się przerodzić w ogólnoświatowy sukces i wielką rozpoznawalność. Naszym celem jest więc również swojego rodzaju edukacja i zapoznanie klientów z dziedzictwem, z którego dziś możemy się wspólnie cieszyć.

MNM:Czy mógłbyś powiedzieć nam o planach BACARDI na najbliższy rok?

Alejandro Ouziel: Oczywiście chcemy poszerzać nasz rynek i umacniać markę w oczach konsumenta. Chcemy edukować klientów i w dalszym ciągu dostarczać im mnóstwa przyjemności. Jak co roku BACARDI planuje szereg działań związanych z obecnością na polskim rynku. Podobnie jak w zeszłym roku będziemy zaangażowani w zasięgowe projekty muzyczne i będziemy przykładać uwagę do obecności na ważnych wydarzeniach. Pragniemy by BACARDI było znane i doceniane przez coraz szersze grono odbiorców. 

MNM: Dziękuję za Twój czas i za organizację świetnego wydarzenia.

Alejandro Ouziel: Dziękuję również i życzę miłego wieczoru z BACARDI oraz pozdrawiam Waszych czytelników.


Powyżej Jury BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 

Powyżej PAWEŁ RODASZYŃSKI


--

Zdjęcia | Materiały BACARDI Legacy Global Cocktail Competition 2016
Z Alejandro Ouziel rozmawiał Damian Jan Borecki