Hanami 2016
Kiedy: 8 maja, g. 10.00-16.00
Gdzie: Aleja Sakur, Ochota
Więcej info: tutaj
Niezwykła gratka dla wszystkich fanów kultury japońskiej. Oficjalny plenerowy festiwal Kraju Kwitnącej Wiśni już w tę niedzielę. A na nim stoiska, warsztaty, pokazy, i konkursy, które przybliżą gościom wybrane elementy zarówno tradycyjnej jak i współczesnej kultury Japonii.
Piknik pod Operą
Kiedy: 8 maja, g.10.00-20.00
Gdzie: Teatr Wielki- Opera Narodowa, Plac Teatralny 1
Więcej info: Tutaj
Z okazji 10. Europejskich Dni Opery organizatorzy zapraszają na rodzinny piknik. Podczas niego zostaną zaprezentowane takie spektakle jak Burza” w choreografii Krzystofa Pastora, „Straszny dwór” w reżyserii Davida Pountneya, „Bajko, gdzie jesteś?” autorstwa Pauliny Zajkowskiej, „Cud albo Krakowiaki i Górale” w reżyserii Jarosława Kiliana oraz filmy 50-lecie Teatru Wielkiego - Opery Narodowej", „Viva! Maria". Na uczestników wydarzenia czekają również inne ciekawe atrakcje.
Bieg Wegański
Kiedy: 8 maja, g. 10.00
Gdzie: Polski Komitet Olimpijski, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4
Więcej info: Tutaj
Bieg dla wegan, zajaranych zdrowym odżywianiem i nie tylko. Do wyboru 5, 10 i 21 km, wszystko na urokliwych ścieżkach nad samym brzegiem Wisły. W programie również: biegi dla dzieci, zabiegany targ wegański, wykład na temat zdrowia, diety, sportu i ekologii. A do jedzenia... nasz ulubiony Falafel Bejrut!
Kobieta do zjedzenia
Kiedy: 8 maja, g. 16.00
Gdzie: Amfiteatr Park Sowińskiego, ul. Elekcyjna 17
Więcej info: Tutaj
Bardzo smaczny spektakl Magdaleny Smalary. Muzyczna opowieść o jednej z naszych największych namiętności. Będzie o smakach, apetytach, o filozofii jedzenia, o proteinach, skrobiach i różnorodnych dietach. Aktorce towarzyszy zespół w składzie: Urszula Borkowska, Marcin Świderski, Konrad Kubicki, Marcin Słomiński.
Staropolski Surwiwal
Kiedy: 8 maja, g. 12.00
Gdzie: Villa Intrata, ul Stanisława Kostki Potockiego 23
Więcej info: Tutaj
Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. Bardzo chętnie sięgano w niej również do skarbów natury. To one właśnie staną się podstawą dań na najbliższych warsztatach. Uczestnicy będą gotować z dzikich roślin jadalnych, na co dzień mijanych w lasach, parkach i na łąkach, zupełnie nie zwracając na nie uwagi. A wszystko według staropolskich receptur! Tego trzeba spróbować!