Włosi bez makaronu żyć nie mogą i nie chcą, bo przecież pierwszej miłości nigdy się nie zapomina. Najczulsze skojarzenia wzbudza u Włocha makaron domowy, przyrządzony z miłością przez mamę lub babcię, podany z sosem ze świeżych pomidorów lub posypany samym parmezanem. Umiejętność przygotowywania makaronu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, która we Włoszech jest równie oczywista jak oddychanie.

Zapraszamy Was na wyjątkowe warsztaty gotowania, podczas których poczujecie atmosferę włoskiego domu, w którym gwar rozmów będzie przeplatał się z zapachami bulgoczących w garnkach sosów. Przekonacie się, że zagniatanie ciasta na makaron może być łatwe i relaksujące. Nauczycie się przygotowywać różne rodzaje makaronu, z których wyczarujecie następujące dania:


Orecchiette z Pecorino, brokułem i ostrą papryczką
Lasagna barwiona szafranem z dorszem i cytryną
Tortelli barwione burakiem z nadzienie z ricotty, parmezanu i szałwii
Gnocchi barwione szpinakiem z mięsnym ragout bolognese
Pierożki na słodko z ciasteczkami migdałowymi i dynią 


Dania będziemy popijać czerwonym, musującym Lambrusco Modenese.  

Będziemy gotować dzięki niezawodnym sprzętom do zabudowy marki Whirlpool oraz wielofunkcyjnym urządzeniom marki KitchenAid.

 

DATA: 27.08. 2016 r.
GODZ: 11:00-15:00
CENA: 195 zł 


Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na warsztat gotowania, który odbędzie się 27 sierpnia 2016, od 11:00 do 14:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).