Pokaz filmów kulinarnych na CINEMAFORUM
English version below
Kulinarna odsłona Festiwalu to niezwykle sensualna podróż w świat smaków, zapachów i kolorów. Krókie formy filmowe prezentowane w ramach pokazu, ukażą jedzenie jako symbol wrażliwości i zmysłowości. Apetyczne składniki będą kusić z ekranu kinowego swoją fakturą, żywymi barwami, wydawanymi dźwiękami.
Pikantne przyprawy, topiąca się czekolada, czy pryskający tłuszcz - to tylko przykłady, jak pokarmy w sposób niezwykle sugestywny mogą oddziaływać na zmysły widza.
Podczas pokazu, produkty kulinarne ujrzymy w nowym, często niecodziennym ujęciu – będą uwodzić, onieśmielać, często zachowywać się dość perwersyjnie, odkrywając przy tym swój psychodeliczny charakter.
Niewątpliwie wszystkie produkcje pokazywać będą jak ciekawym obiektem do filmowania jest jedzenie i z jakim namaszczeniem można je traktować.
Do współpracy przy tworzeniu sekcji kulinarnej zaproszona została znana blogerka kulinarna Edyta Kusińska, która na swoim blogu „Madame Edith” ( Blog Madame Edith ) prezentuje piękne fotografie potraw, pisze o jedzeniu i kulinarnych podróżach po świecie. Autorka bloga dokonała selekcji oraz zaprosiła twórców filmowych, by podzielili się własnymi produkcjami z uczestnikami CINEMAFORUM.
W gronie wybranych przez Edytę filmów znajdą się produkcje z różnych stron świata, pokazujące nie tylko dobrze wszystkim znane smaki, ale i składniki, których pewnie większość z oglądających jeszcze nie próbowała.
//
The culinary side of the festival is like a very sensual journey into the world of taste, scents, colors. The film forms presented during the screening will present food as a symbol of sensitivity and sensuality. Mouth-watering ingredients will tempt from the screen with their textures, vibrant colors and sounds. Savoury spices, melting chocolate or splashing fat are just examples of how food affects the senses of a viewer. During the screening we’ll see the ingredients in a new, often quite unusual light – as tools of seduction, intimidation and at times surprisingly psychedelic. Without a doubt, food is a very graceful model for filming and photographing.
We’ve invited Edyta Kusinska, a well-known culinary blogger to cooperate with us on the culinary cinema section. On her blog called “Madame Edith” (madameedith.com) she presents beautiful photographs of food, great articles and reports from her culinary travels around the world. The author has selected the films and has invited some wonderful filmmakers to share their own productions with the participants of CINEMAFORUM.
Among the films selected there are ones from different parts of the world, presenting not only well-know flavors, but also ingredients that many of us have never tried before.