Spotkanie autorskie online z Andrzejem Polanem

Spotkanie autorskie online z Andrzejem Polanem

Start: 15 grudnia 2021 20:00
Koniec: 15 grudnia 2021 21:00
Interaktywne transmisje odbywają się na stronie Facebook.com/Empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe jest zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Wszystkie spotkania tłumaczone są na język migowy. Partnerem cyklu Premiera online jest mBank.

Andrzej Polan, jeden z najpopularniejszych mistrzów kuchni w Polsce, powraca z najnowszą propozycją dla miłośników gotowania. O tajnikach powstawania swojej najnowszej książki kucharskiej „Cztery pory roku na Polanie Smaków” (Wydawnictwo Słowne) i najciekawszych przepisach porozmawia z Justyną Dżbik-Kluge. Spotkanie połączone będzie z sesją live cooking, w trakcie której autor pokaże, jak w prosty sposób przyrządzić zimowy tatar z kiszonymi warzywami.

Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Do przyrządzania potraw wykorzystywano produkty, które były w tym momencie dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, lubi w swojej pracy sięgać do podstaw. Tym razem pragnie przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na nowo zakochać się w polskiej kuchni.

Autor zaprasza na niepowtarzalną kulinarną podróż po Polsce w duchu „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Książka podzielona jest na cztery segmenty odpowiadające porom roku. Można znaleźć w niej przepisy na dania z lokalnych składników, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem natury. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane – zawsze jednak mocno osadzone w realiach czasu i regionu.

Co robimy w weekend? Czyli najciekawsze wydarzenia
10 filmów, które trzeba obejrzeć choć raz w życiu
7 filmów o śnie i podświadomości