Spotkanie autorskie online z Andrzejem Polanem
Andrzej Polan, jeden z najpopularniejszych mistrzów kuchni w Polsce, powraca z najnowszą propozycją dla miłośników gotowania. O tajnikach powstawania swojej najnowszej książki kucharskiej „Cztery pory roku na Polanie Smaków” (Wydawnictwo Słowne) i najciekawszych przepisach porozmawia z Justyną Dżbik-Kluge. Spotkanie połączone będzie z sesją live cooking, w trakcie której autor pokaże, jak w prosty sposób przyrządzić zimowy tatar z kiszonymi warzywami.
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Do przyrządzania potraw wykorzystywano produkty, które były w tym momencie dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, lubi w swojej pracy sięgać do podstaw. Tym razem pragnie przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na nowo zakochać się w polskiej kuchni.
Autor zaprasza na niepowtarzalną kulinarną podróż po Polsce w duchu „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Książka podzielona jest na cztery segmenty odpowiadające porom roku. Można znaleźć w niej przepisy na dania z lokalnych składników, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem natury. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane – zawsze jednak mocno osadzone w realiach czasu i regionu.