Uczta dla 5000 Warszawa
„Uczta dla 5000” to akcja mająca na celu zachęcenie mieszkańców Warszawy do niemarnowania żywności.
Stowarzyszenie Szefów Kuchni wraz z Polską Reprezentacją Kucharzy Juniorów ugotują polskie oraz bałkańskie potrawy. Jedzenia wystarczy dla wszystkich, bo nasi kucharze przygotują 5 000 darmowych porcji ze świeżych warzyw, które inaczej byłyby zmarnowane.
Mieszkańcy Warszawy będą mogli posmakować pysznych potraw przygotowanych pod okiem wybitnych kucharzy - Jarosława Uścińskiego i Jakuba Kuronia. Dodatkowo bedzie wiele atrakcji: nauka robienia pysznych przetworów, eksperymenty i doświadczenia z owocami, samodzielne przygotowywanie kremów i maseczek z owoców, drukowanie warzyw w 3D, pokaz gotowania dla dzieci.
Wszystko po to, aby zwrócić uwagę na to jak wiele żywności marnujemy i że możemy temu przeciwdziałać dzięki prostym i pysznym rozwiązaniom.
Ponad 1/3 żywności na świecie nie jest konsumowana, podczas gdy w samej Polsce rocznie wyrzucamy aż 9 milionów ton żywności! W naszych koszach lądują przede wszystkim: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce oraz nabiał. Żywność marnuje się również zanim trafi do naszych domów - w sklepach, fabrykach i na polach. Często z powodów estetycznych warzywa i owoce, które są krzywe, ’brzydkie’ zostają na polach albo idą do śmietnika, a przecież smakują równie dobrze jak te bardzo ładne.
Cele Zrównoważonego Rozwoju przyjęte przez ONZ we wrześniu b.r. również dotyczą celu zmniejszenia zmarnowanej żywności o 50% do roku 2030. Jest to ważne wezwanie z wielu powodów, gdyż na całym świecie 10 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi z produkowania żywności, która nigdy nie jest zjedzona. Zmniejszenie ilości marnowanej żywności jest jednym z najbardziej skutecznych sposobów na znaczące zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
Wydarzenie organizowane jest po raz drugi przez Feedback oraz Urząd Miasta Stołecznego Warszawy we współpracy z Fundacja Świat na Tak Joanny Fabisiak oraz przy wsparciu wielu organizacji i instytucji.
Partnerzy w wydarzeniu to m.in.: SGGW / Warsaw University of Life Sciences, Fundacje "Popieram Rodzine", Bronisze, Slow Food Youth Warszawa, FSE Network, MakeSense i EU Fusions. Dziękujemy za wsparcie również: Outlet Spożywczy, ranozebrano.pl, Kamper w Miescie.
Zapraszamy rowniez na #1 Warsztat ideacji FSE Network w Warszawie. Dołącz do nas I znajdź przepis na marnotrastwo żywności!
https://www.facebook.com/events/139078653113234/
***Feeding the 5000 comes to Warsaw! Invite your Polish friends to and help us catalyse the movment against #foodwaste in Poland! ***