W specjalnej edycji Targu Śniadaniowego, poza 70 wystawcami z tradycyjnymi produktami śniadaniowymi serwowanymi w każdy weekend, dodatkowo udział wzięło blisko 20 wystawców specjalizujących się w daniach kuchni meksykańskiej. Odwiedzający Targ na Żoliborzu i Mokotowie mogli spróbować potraw typowych dla Meksyku: wypełnionego po brzegi fasolą i mięsem burrito, kilkunastu rodzajów sals, chrupiących nachos, quesadilli i wielu innych przysmaków. 

W menu meksykańskiego Targu Śniadaniowego nie mogło zabraknąć również taco – niedużych placków tortilli z fasolą, mięsem, serem, warzywami, świeżą kolendrą i salsą – najsmaczniejszą wersję wybrało specjalne jury na czele z szefową kuchni Ambasady Meksyku, razem z przedstawicielami Targu Śniadaniowego i Bloga Kulinarnego Ale Meksyk. Jury brało pod uwagę przede wszystkim smak użytej tortilli, a także oryginalność kompozycji składników i sals oraz apetyczny wygląd potrawy.

W sobotniej konkurencji pierwsze miejsce zdobyło taco al pastor od Tacos La Fiesta, na drugim miejscu ex aequo stanęli Taco Libre z taco z kimchi oraz Dos Tacos – Mexican Grill, które zaserwowało taco z owocami morza.

Kilkunastu odważnych, w tym właścicieli restauracji meksykańskich, spróbowało swoich sił w jedzeniu ostrych papryczek habanero. Już po pierwszych kęsach widać było, że to prawdziwe wyzwanie – uczestnikom popłynęły łzy, a kilku zrezygnowało z udziału. W sobotę już po trzeciej papryczce wyłoniono zwycięzców – właściciela restauracji Tacos La Fiesta Carlos Mendoza i 3 śmiałków.


W niedzielę uczestnicy biorący w wyzwaniu mieli ochotę na więcej – z 7 zgłoszonych do wyzwania osób tylko 3 najwytrwalszych zjadło 5 pikantnych papryczek.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne z szefową kuchni Ambasady Meksyku. Dorośli uczyli się przygotowywać rybne ceviche, a dzieci poznawały tajniki prawdziwego, meksykańskiego guacamole. Ponadto, na najmłodszych czekały warsztaty plastyczne: malowanie cukrowych czaszek i strojów meksykańskich, robienie meksykańskich lalek, ozdabianie tekturowych kaktusów, a także lekcje języka hiszpańskiego i pokazy tworzenia mozaikowych obrazów. 

Poza atrakcjami kulinarnymi i artystycznymi, można było wylicytować prawdziwą tequilę i pinaty ufundowane przez Ambasadę Meksyku w Polsce, kolorowy hamak od Hamaki Cabana, obraz mozaikowy artysty Israela Garcia Sosa, vouchery do restauracji Blue Cactus, zaproszenie na warsztaty kulinarne i zestaw sals od Dos Tacos, butelkę sosu habanero od Taco Bar, dożywotnią zniżkę do Tio Malo, a także zestaw napojów SOTI. Dochód z licytacji zostanie przekazany dla Wheelchairtrip – niezwykłą podróż dwóch chłopaków na wózkach inwalidzkich, którzy od listopada 2016 przemierzają samochodem terenowym dwie Ameryki i codziennie zmagają się z własną niepełnosprawnością.

Po ogromnym sukcesie frekwencyjnym Weekendu Meksykańskiego, zapraszamy na kolejne edycje specjalne Targu Śniadaniowego i zapowiadamy, że już za miesiąc, w sierpniu, planowany jest Weekend Chilijski, a wkrótce także edycja portugalska i orientalna.

 

targ śniadaniowy warszawa