Niezależnie od tego, czy owoce morza kochacie, czy boicie się spróbować i czujecie, że ten moment, powinniście odwiedzić te knajpy. Ten wymagający składnik musi mieć gwarancję na świeżość i jakość, a my go Wam dajemy. Wyliczanie czas start!

Zobacz też: Knajpy, w których zjesz śniadanie o każdej porze dnia!

 

Aioli

Knajpa idealna dla foodies, wielbicieli gwarnej atmosfery, pizzy, makaronów i owoców morza. W menu znajdziecie wyborne mule, kilka pozycji z łososiem oraz fantastyczne tagiatelle z kalmarami, małżami i krewetkami. Jeśli lubicie ryby, skuście się na sandacza z risotto z czarnego ryżu. Do tego koniecznie kieliszek prosecco i wybrany deser. Na plus w Aioli: przyjemne ceny, piekna prezentacja i jakość, o którą dbają jak mało kto.

Gdzie? Ul. Świętokrzyska 18 i Aioli Bread&Aperitivo, ul. Chmielna 26

 

 

Figlia di Papà

Kalmary, krewetki, homar, mule, małże i inne skorupiaki w wydaniu najlepszym, jakie możecie spotkać w Warszawie. Ci, którzy na owoce morza się nie zdecydują, na pewno ucieszą się z pizzy w stylu neapolitańskim, o grubych, spieczonych rantach, idealnym sosie i ciągnącym się serze. Dla tych, którzy skarby oceanów kochają, ale nie wyobrażają sobie wyjścia do włoskiej knajpy bez zamówienia placka, mamy dobrą wiadomość. W menu istnieje pozycja, w której sercu poza sosem znajdziecie dużą krewetkę, małże, vongole i brzytwy.

Gdzie? Ul. Branickiego 21

 

 

L`Arc

Lubicie owoce morza, świeży produkt i efektowne podanie? W L`Arc każdej niedzieli możecie zamówić homara prosto z akwarium za 99zł. W karcie również szeroki wybór ryb, mule (w każdy czwartek bez limitu za 49zł), małże św. Jakuba, krewetki, ostrygi, kalmary, ośmiorniczki i wiele, wiele innych. Restauracja istnieje na warszawskiej scenie gastronomicznej od co najmniej ośmiu lat, a jej gwiazda wciąż nie gaśnie – to powinna być najlepsza rekomendacja tego miejsca.

Gdzie? Ul. Puławska 16

 

 

Kraken Rum Bar

Tylko tutaj możecie poczuć się jak prawdziwe wilki morskie! Wystrój nawiązuje do pirackiej kultury i baru pod pokładem w jednym. Menu zmienia się na bieżąco, jak dobrze traficie, znajdziecie w nim takie rarytasy jak mule z chorizo, tatar ze śledzia, „macki krakena” i ośmiorniczki na ostro. Dla osób nie tolerujących owoców morza też się coś znajdzie. Jedna z lepszych miejscówek w Warszawie by napić się rumu i spożyć wysokiej jakości posiłek w barowej atmosferze.

Gdzie? Ul. Poznańska 12

 

 

Prime Cut Warsaw

Elegancka restauracji rodem z Nowego Jorku. Nowoczesny wystrój, przeszklone ściany i fantastyczna lokalizacja. Spokojnie możecie zabrać tu na randkę zapalonego mięsożercę – słyną ze steków i carpaccio. Z owoców morza w karcie znajdziecie krewetki, okonia i sandacza – wszystko równie zachwycające i pyszne. Idealne miejsce na kolacje przy świecach w szpilkach i gustownej koszuli. Klasa sama w sobie!

Gdzie? Ul. Twarda 18

 

 

Smacznego!