Pizza kojarzy Wam się z grubym ciastem pod roztopionym serem i tłustym sosem czosnkowym, lub z wielkim plackiem w kartonowym pudle? Dziś święto prawdziwej pizzy - zapomnij o fastfoodowych zapychaczach!
Przygotowanie idealnego, prawdziwie włoskiego placka to kulinarna sztuka. Jak powstaje neapolitańska pizza? 
Sprawdźcie sami!

pizza, mąka i woda, Maciek Barski, dzień pizzy, chmielna 13, warszawa



Najlepszy piec


Aby pizza smakowała jak na południu Włoch, sprowadzono do Warszawy 2,5 tonowy piec ceramiczny, opalany wyłącznie drewnem, który na specjalne zamówienie wykonał włoski ceramik, Stefano Ferrara. Pizza w piecu jest gotowa w 90 sekund! To prawdziwe Ferrari wśród pieców! 

pizza, Dzien Pizzy, Mąka i Woda, promocja, voucher, wygraj pizzę


Mąka


 W restauracji Mąka i Woda korzystają z neapolitańskiej mąki "La Farina di Napoli". To produkt wytwarzany od pokoleń przez rodzinę Caputo. Specjalna mąka sprawia, że tradycyjna pizza neapolitańska jest niezwykle "lekka" i niemalże rozpływa się w ustach.

pizza, mąka i woda, jedzenie, dzień pizzy, warszawa foodporn, mąka, pizza neapolitańska


Sos pomidorowy


Aromatyczny sos pomidorowy przygotowany został na bazie włoskich pomidorów San Marzao. Intensywnie czerwone, wydłużone, o delikatnej skórce zmieszane w odpowiednich proporcjach z solą Trapani... Tworzą sos idealny!

pizza, dzień pizzy, neapolitańska pizza, włoska pizza, mąka i woda, chmielna 13


Prawdziwa mozzarella


Gumowa mozzarella bez smaku? Nigdy więcej! W restauracji na pizzy zjecie tylko oryginalną Mozzarella Di Bufala z bawolego mleka, sprowadzaną co tydzień z Salerno.

pizza neapolitańska, pizza, dzień pizzy, chmielna 13, mąka i woda

Gorące pizze prosto z pieca trafiły własnie na nasz na stół Danie kusi smakiem świeżych warzyw i aromatem ziół. Cóż, bierzemy się do pałaszowania!

pizza, neapolitańska pizza, placek, pizza z gruszką, mówią na mieście, chmielna 13, mąka i woda, dzień pizzy

Też macie ochotę świętować z nami? 
Mamy dla Was konkurs!
Napiszcie w komentarzu poniżej artykułu, jakie było najdziwniejsze połączenie smakowe
w jedzonej przez Was pizzy.
Wśród Was wybierzemy 2 osoby, ,które dostaną vouchery na pyszną pizzę!

Wyniki już 10 lutego, godzinie 18:00

Powodzenia!

 

|| Tekst: Ola Pakieła
|| Zdjęcia: Maciej Barski