Pizza kojarzy Wam się z grubym ciastem pod roztopionym serem i tłustym sosem czosnkowym, lub z wielkim plackiem w kartonowym pudle? Dziś święto prawdziwej pizzy - zapomnij o fastfoodowych zapychaczach!
Przygotowanie idealnego, prawdziwie włoskiego placka to kulinarna sztuka. Jak powstaje neapolitańska pizza?
Sprawdźcie sami!


Najlepszy piec
Aby pizza smakowała jak na południu Włoch, sprowadzono do Warszawy 2,5 tonowy piec ceramiczny, opalany wyłącznie drewnem, który na specjalne zamówienie wykonał włoski ceramik, Stefano Ferrara. Pizza w piecu jest gotowa w 90 sekund! To prawdziwe Ferrari wśród pieców!


Mąka
W restauracji Mąka i Woda korzystają z neapolitańskiej mąki "La Farina di Napoli". To produkt wytwarzany od pokoleń przez rodzinę Caputo. Specjalna mąka sprawia, że tradycyjna pizza neapolitańska jest niezwykle "lekka" i niemalże rozpływa się w ustach.


Sos pomidorowy
Aromatyczny sos pomidorowy przygotowany został na bazie włoskich pomidorów San Marzao. Intensywnie czerwone, wydłużone, o delikatnej skórce zmieszane w odpowiednich proporcjach z solą Trapani... Tworzą sos idealny!

.png)
Prawdziwa mozzarella
Gumowa mozzarella bez smaku? Nigdy więcej! W restauracji na pizzy zjecie tylko oryginalną Mozzarella Di Bufala z bawolego mleka, sprowadzaną co tydzień z Salerno.

Gorące pizze prosto z pieca trafiły własnie na nasz na stół Danie kusi smakiem świeżych warzyw i aromatem ziół. Cóż, bierzemy się do pałaszowania!

Też macie ochotę świętować z nami?
Mamy dla Was konkurs!
Napiszcie w komentarzu poniżej artykułu, jakie było najdziwniejsze połączenie smakowe
w jedzonej przez Was pizzy.
Wśród Was wybierzemy 2 osoby, ,które dostaną vouchery na pyszną pizzę!
Wyniki już 10 lutego, godzinie 18:00
Powodzenia!
|| Tekst: Ola Pakieła
|| Zdjęcia: Maciej Barski