Jaka czeka nas przyszłość? Nieposkromiony apetyt zawiódł ludzkość w ślepą uliczkę. Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Uśpieni sytością, popadliśmy w apatię. To ostatni moment, by się z niej otrząsnąć i spróbować ocalić planetę. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, jak je wykorzystamy. 

Podczas festiwalu poznamy rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem. 

 


 

W programie: 

wystawa Uśpieni sytością

Głodowa książka kucharska, bistro in vitro, artystyczne spekulacje kulinarne. Wystawa to trzeźwe spojrzenie na fakty związane z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. KitchenLab to szczególna przestrzeń na wystawie Uśpieni sytością. Można tu samodzielnie sklonować roślinę, zaszczepić jabłoń, poznać technikę hodowli komórkowej mięsa.

wykłady


Koert van Mensvoort o spekulatywnej przyszłości żywności. Chloé Rutzerveld o projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu. Christopher Bryant o stosunku ludzi do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowych rodzajów żywności.

wspólny stół


Komercjalizacja nowych produktów, suplementy, dieta funkcjonalna, kulinarne mody. Szansa, by poznać etyczne, społeczno-polityczne i ekonomiczne wątpliwości dotyczące najpopularniejszych kandydatów na żywność przyszłości.

kino Przemian



Codzienna dawka dokumentów, pozwalających spojrzeć na problematykę festiwalu z wielu rożnych perspektyw.

panele dyskusyjne



Diety. Lokalność. Jedzenie sztuczne i naturalne. Żywnościowy design. Influencerzy „od kuchni”. Aktualne tematy, trudne pytania, najnowsza wiedza naukowa. Okazja, by posłuchać ekspertów i porozmawiać z nimi.

science espresso


Żywność funkcjonalna. Psychologia jedzenia. Zmiany klimatyczne. Kameralne spotkania ze specjalistami, reprezentującymi różne dziedziny. Luźna atmosfera i możliwość indywidualnej rozmowy.

warsztaty


Nowatorskie metody konserwacji. Ślad węglowy. Pleśń i bakterie. Solidna dawka naukowych nowości i szansa zdobycia przydatnych, praktycznych umiejętności.

Mity i memy


Analiza kilku najpowszechniejszych mitów o żywności i próba stworzenia pozytywnych memów wokół rzetelnej wiedzy naukowej. 


koncerty


Natalie Beridze (3.10), Zamilska (4.10), Wojciech Bąkowski (5.10), di.ARIA/ SJØGREN/ WRONG DIALS (5.10), Paweł Szamburski (6.10). 

 

Wstęp wolny.

Szczegółowy program: 
www.festiwalprzemiany.pl