Są takie chwile w ciągu dnia, kiedy ogarnięci zmęczeniem mielibyśmy ochotę zjeść i napić się czegoś w miłym towarzystwie. Z tej potrzeby narodził się aperitivo: jedna z najpopularniejszych w ostatnich latach mód kulinarnych rozpowszechniona we Włoszech jak i we włoskich barach Warszawie.
Jeśli nie macie okazji wpaść na Kubusia Puchatka, spędzcie wieczór w towarzystwie Aperol Spritz w domu :) Oto kilka przepisów na wieczór w stylu Aperitivo:
CAMPARI ORANGE:
- 40 ml Campari
- 120 ml soku pomarańczowego
Uzupełnijcie szklankę lodem, wlejcie Campari i sok. Całość udekorujcie plasterkiem pomarańczy.
Ciekawostka: Campari Orange został stworzony i pierwotnie nazwany „Garibaldi”, jako hołd dla ojca założyciela Italii. Drink ten reprezentuje powstanie państwa współcześnie znanego jako Włochy, które narodziło się w wyniku połączenia północnych i południowych Włoch: Campari z Mediolanu z pomarańczami z Sycylii.
AMERICANO:
- 40 ml Campari
- 40 ml vermouth rosso
- woda gazowana
Uzupełnijcie szklankę lodem, wlejcie Campari i Vermouth Rossi. Całość uzupełnijcie wodą gazowaną i udekorujcie plasterkiem pomarańczy.
Ciekawostka: Drink Americano został stworzony w latach 20tych XX wieku i pomimo swojej nazwy, skomponowany jest wyłącznie na bazie włoskich produktów: Campari, czerwonego wermutu i wody gazowanej. Jedna z historii mówi, że nazwę zawdzięcza swojej popularności wśród amerykańskich turystów.
APEROL SPRITZ
- 20 ml Aperolu
- 30 ml Prosecco
- 10 ml wody sodowej
+ plasterek pomarańczy
Uzupełnijcie szklankę lodem, mniej więcej do połowy szklanki wlejcie Processo, później dolejcie Aperol, a na końcu dodajcie wodę sodową i udekorujcie drink plasterkiem pomarańczy.
Ciekawostka: Aperol jest powszechnie znany jako młodszy brat Campari. Aperol został wyprodukowany po raz pierwszy w 1919 roku, zaś Campari już w 1861!
CAPRESE:
- pomidory
- mozzarella
- sos balsamiczny
- bazylia
Pomidory i ser pokrójcie na plastry, przełóżcie je na przemian, polejcie sosem balsamicznym i udekorujcie liśćmi bazylii.
Ciekawostka: Caprese pochodzi z włoskiej wyspy Capri. Włosi są tym bardziej dumni z tego dania, ponieważ przypomina ono kolory włoskiej flagi.
MIESZANKA ANTIPASTI:
- kapary
- pomidorki cherry
- mozzarella
- szynka prosciutto
- oliwki
- pomidory suszone
- sos balsamiczny
Kapary, pomidorki, oliwki i pomidory suszone włóżcie do malutkich miseczek, to Wasza przekąska. Na talerzu rozłóżcie mozzarelle, a szynkę parmeńska złóżcie w kwiaty. Polejcie sosem balsamicznym ser i szynkę, do której dobierajcie warzywne przekąski.
Ciekawostka: Antipasti to włoskie przekąski serwowane przed podaniem głównych dań. Przygotowywane są na wiele sposób w zależności od preferencji, czasu i umiejętności kulinarnych. Celem przystawek jest zaostrzenie apetytu przed posiłkiem, nie nasycając zmysłów, ale przygotowanie ich do następnych dań.
GRISSINI:
- paluszki grissini
- szynka parmeńska
- sos balsamiczny
- oregano
- rukola
Jeśli cierpicie na brak czasu to paluszki grissini możecie kupić w dowolnym sklepie spożywczym. Owińcie je prosciutto, możecie na kilka minut włożyć je do piekarnika, przyprawcie je oregano. Na talerzu połóżcie rukolę, polejcie ją sosem balsamicznym, a na sałatkę połóżcie gotowe grissini.
Ciekawostka: Początki grissini sięgają XVII wieku, kiedy to książę Wiktor Amadeusz II miał problemy żołądkowe, a nadworny lekarz nakazał przyrządzić coś lekkiego. Tak powstały paluszki chlebowe grissini, początkowo mające 0,5 metra długości, dziś zdecydowanie mniejsze, ale wciąż tak samo pyszne.