Kuchnia tajska jest bardzo plastyczna – nie ma tu mowy o sztywnych zasadach przyrządzania, czy określonych proporcjach. O smaku decyduje kucharz. Rozpoznamy ją po ostrym, ale świeżym smaku, bogactwie kolorów (czerwona papryka, limonka, mleko) i aromatów. W Tajlandii wykorzystuje się dużo świeżych, lokalnych ziół, warzyw i owoców. Dzięki tym ostatnim, nawet w daniach wytrawnych wyczujemy wyraźną, słodkawą nutę. Jeśli chodzi o mięso, Tajlandczycy najchętniej jedzą owoce morza i wieprzowinę, podawane w sałatkach, zupach, lub z warzywami i ryżem jaśminowym.
Zobacz także Kawa i książka – nasz sposób na relaks
THAISTY
Restaurację thaisty znajdziesz w dwóch (latem nawet trzech!) lokalizacjach, a jej szefowej kuchni i równocześnie właścicielce zawdzięczamy modę na kuchnię tajską w Polsce. Oba lokale cieszą się dużym zainteresowaniem, czasami ciężko znaleźć miejsce na sali. Zjesz tu prawdziwy Pad-Thai, przepyszne curry i skosztujesz oryginalnego, tajskiego piwa. Przy każdej potrawie w menu jasno określony jest poziom ostrości, co jest cenną wskazówką dla naszych, europejskich podniebień.
Plac Bankowy 4, ul. A.Mickiewicza 27, latem: Bulwar B. Grzymały-Siedleckiego (nad Wisłą, wariant street-food)
Thai Thai
Elegancki lokal, profesjonalna obsługa, ciekawe menu i świetny wybór win, to atrybuty najczęściej doceniane przez ich gości. Restauracja oferuje wysokiej jakości świeże ryby, aromatyczne, sycące zupy oraz desery, bazujące na tajskich owocach, tapioce i ryżu. Idealnie zrównoważone smaki, delikatne mięsa i duże porcje. Rozbudowana karta i kameralne, stylowe wnętrze czynią to miejsce idealnym na kolację w towarzystwie.
Plac Teatralny 3
Tuk Tuk
Tuk-tuka spotkasz w trzech miejscach. W tym wypadku mamy do czynienia z nieco bardziej miejskim wydaniem kuchni tajskiej, dostosowanym do wymagań warszawskich gości. Rewelacyjne zupy i makarony – możesz wybrać, czy wolisz wersję wege, z kurczakiem czy z wieprzowiną. Uwielbiamy chrupiące won-tony i banany w mleku kokosowym. Obecny na zeszłorocznym Nocnym Markecie karmił tłumy. Koniecznie do niech dołącz, nie pożałujesz!
Ul. Mokotowska 17, ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki), ul. Francuska 3a
Zobacz także 5 basenów, na które wejdziesz bez czepka
Mała Tajlandia
Tradycyjna kuchnia tajska w kameralnym lokalu na Ochocie. Plus za prezentacje – zamówione dania otrzymujemy pełne świeżych ziół i… kwiatów. Duże porcje, miła obsługa i zapachy, które przeniosą Cię prosto do Azji. Pyszne krewetki w cieście kokosowym i przyjemnie pikantne zielone curry. Potrawy przygotowywane od podstaw, ze świeżych składników, a poziom ostrości dopasowywany jest pod klientów – sam decydujesz, czy chcesz poczuć ogień, czy delikatną słodycz mleka kokosowego.
Ul. Mołdawska 7
Zdrowa konkurencja
Kochacie zupę ramen? Zatem w środę widzimy się na Placu Bankowym. Ramenowe środy stawiają na nogi. Domowy, alkaliczny makaron ramen w dłuuugo gotowanym bulionie wieprzowym, boczek Chashu, nori, pędy bambusa, marynowany imbir, grzyby mun. Zajrzyj do nich, menu zachwyca!
Ul. Plac Bankowy 4
Zobacz także Wernisaż, którego nie możecie ominąć
Vintuna
Kuchnia serwowana w Vintunie jest połączeniem tradycyjnej, domowej tajskiej kuchni i potraw kuchni ulicznej. Zjesz tu rewelacyjną kaczkę i rozgrzewającego kurczaka z imbirem. Gotuje nepalski szef kuchni, co czuć zarówno w menu, jak i na talerzu. Kompetentna, nienachalna obsługa doradzi niezdecydowanym, a mieszanki smaków zadowolą nawet konesera. Duże porcje, pełne aromatu buliony i świeże warzywa. Prawdziwa bomba witaminowa!
Ul. Ciołka 11a
Zobacz także nasze propozcyje na nadchodzący weekend Warszawa weekenduje
Czy wiedziałeś, że spożywanie tajskich przypraw takich jak chili, galangal, imbir i trawa cytrynowa poprawia odporność, wspomaga serce i zdrowy sen?
Tekst: Ewa Kubiatowska Mówią Na Mieście
Zdjęcie główne: Zdrowa Konkurencja, Plac Bankowy 4.
Więcej wydarzeń w swoim mieście znajdziesz w kalendarium enjoy :)