Książki mają swoją magię. Te kucharskie mają wyjątkową magię. Pełne pyszności, doskonałych zdjęć, kipiące pasją autorów. To wyjątkowy dział wydawniczy, który jest bliski naszemu sercu. Przecież książki kucharskie są po prostu idealne! Edukują, zarażają pasją, zawsze są pieknie wydane i są po prostu dla każdego - bez wzgledu na to czy potrafi się gotować czy nie. Dzisiaj zebraliśmy dla Was te pozycje, które naszym zdaniem są absolutnym Must Have książkożerców i kuchennych zapaleńców. Jesteście gotowi na nasz zestaw? Do dzieła!

 

Jadłonomia

Tego bloga nie musimy nikomu przedstawiać. Dzięki niemu nieustannie poznajemy uroki i różnorodność kuchni roślinnej. Marta Dymek wypuściła już dwie publikacje papierowe: pierwsza, zawiera 100 przepisów, które pokochają nawet zatwardziali mięsożercy, druga „Nowa Jadłonomia” zawiera receptury wege-potraw z całego świata. Obie są już bestsellerami, kup, przeczytaj, pokochaj i zobacz, jak niewiele potrzeba, aby zacząć jeść naprawdę zdrowo.

Zobacz pełną recenzję

 

Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn

Daria Ładocha, jest żywym srebrem. Zawsze pełna energii, pasji i nowych, kreatywnych pomysłów. Swoją przygodę rozpoczęła od bloga mamlyga.org, a dziś prowadzi kursy kulinarne, możemy ją zobaczyć w różnych programach TV, a co najlepsze - publikuje super książki. Jedna z nich, „Kuchnia dla zajętych (…)” jest zbiorem szybkich, ultra-zdrowych przepisów i receptą na to, jak odnaleźć chwilę na gotowanie, bazując na różnych składnikach.
Wiemy od Darii, że jest fanką potraw, które można przygotować w 15 min. Każdy powinien mieć tę książkę na półce - na pewno nie raz Wam się przyda.

 

Food Pharmacy: przepisy

W pierwszej książce Food Pharmacy, Lina Nertby Aurell i Mia Clase opowiadają o układzie trawiennym i zależnościach, które mają wpływ na pracę całego organizmu. Po ogromnych sukcesie autorki postanowiły wydać książkę, zawierającą przepisy zgodne z ich zasadami. Dowiecie się z niej co jeść aby poprawić odporność, podnieść siły i poprawić nastrój. Żyjcie w zgodzie ze swoimi jelitami, a Wasze ciało Wam za to podziękuje.

 

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Kolejna pozycja bazuje na wszystkim tym, co dla naszych przodków było „chlebem powszednim”. Hanna i Paweł Lis, po wielu prywatnych eksperymentach i analizach dziesiątek opracowań historycznych podjęli się niecodziennego wyzwania – przygotowali lekturę, dzięki której poznacie kulturę kulinarną naszego kraju od podszewki, zaczynając od wczesnego średniowiecza. Książka jest pełna porad, niespodziewanych połączeń i smaków, oraz ciekawostek, które warto znać.

 

God Food. Boska Kuchnia Malki Kafki

Bo miłość niełatwo jest okazać. Zaproś bliskich do wspólnego stołu. Udowodnij im, że kuchnia roślinna jest nie tylko zdrowa, ale także po prostu doskonała. Ta książka udowodni Ci, że boski pierwiastek można odnaleźć nawet w jedzeniu. Świeże warzywa, pachnące zioła i wartościowe ziarna – mowa o kuchni roślinnej, która pomoże Ci zajrzeć w sam środek własnego „ja” i obdzielić nim zaproszonych gości lub domowników. Malka Kafka zaprasza na podróż śladem orientu i ludzkiej osobowości.

Zobacz pełną recenzję

 

Placki niebanalne. Wytrawne, słodkie, pyszne

Czy jest coś lepszego od domowych racuchów, delikatnych naleśników czy puszystych pankejków? Okazuje się, że metod na placki jest nieskończenie wiele, zaczynając na tych tradycyjnych, kończąc na najbardziej wymyślnych. Karolina Polkowska pokaże Wam, jak nie pozwolić nudzie wkraść się do domowej kuchni.
Książkę dopełniają fotografie tak piękne, że od samego patrzenia masz ochotę chwycić za mikser i patelnię. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich plackożerców!

Zobacz pełną recenzję książki

 

Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku.

Sylwia Majcher wprowadza nas w świat żywienia, w którym nic nie ma prawa wylądować w koszu. Ogromna oszczędność, nie tylko pieniędzy, ale i czasu, do tego życie w zgodzie z środowiskiem i własnym sumieniem. Dzięki tej książce dowiecie się, jak sprytnie wykorzystać resztki z obiadu lub kawałki składników, które zwykle kwalifikujemy jako odpady. Przekonacie się również, jak planowanie zakupów może poprawić jakość naszego życia. Absolutny hit, który musicie mieć!

Zobacz pełną recenzję książki

 

Wszystkie poranki świata. Ponad 40 propozycji na wyśmienite śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu, zyskujesz energię i usprawniasz pracę przewodu pokarmowego. Tak, wiemy, nam też znudziła się już jajecznica i płatki z mlekiem. Dzięki tej książce, poznacie przepisy na śniadania z całego świata, do tego proste w przygotowaniu i oparte na łatwo dostępnych składnikach. Zajrzyjcie do niej, a przekonacie się, że to właśnie śniadanie może być Waszym najpyszniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Na zdrowie! Autorki: Paganelli Elisa, Ascari Laura

Zobacz pełną recenzję

 

Z tymi pozycjami, gotowanie już nigdy nie będzie takie samo. Gwarantujemy!

 

tekst: Ewa E. Kubiatowska - Mówią Na Mieście